Faptele bune contribuie la fericirea noastră. Noua descoperire a cercetătorilor
Faptele bune contribuie la fericirea noastră. Psihologii au descoperit că ajutându-i pe alții, noi devenim mai fericiți. Acest studiu a fost făcut cu ocazia Zilei Bunătății. Iată mai multe detalii.
Oamenii de știință au descoperit că bunătatea este benefică pentru noi. Conform unor psihologi, faptele bune contribuie la fericirea noastră atunci când noi suntem cei care oferă.
„Există o legătură între a fi generos și bun și a fi fericit”, a declarat conform CBC Elizabeth Dunn, profesor psiholog și cercetător al fericirii în cadrul Universității British Columbia. „Să fiu sinceră, mă bucur mult că oamenii au această tendință de a simți fericire ajutându-i pe alții.”
Acest studiu a fost făcut cu ocazia Zilei Bunătății de pe 13 noiembrie. Această sărbătoare nu este recunoscută oficial în România, ea fiind celebrată de doar 30 de țări. Două dintre țările europene care sărbătoresc această zi sunt Italia și Slovenia. Sărbătoarea a luat naștere în anul 1998 în Tokyo, Japonia.
Studiul a fost făcut pe studenți
Dunn a organizat acest experiment chiar în interiorul campusului universitar unde predă. Cercetătoarea a oprit studenți și le-a oferit bancnote de 5 și 20 de dolari. Ulterior, o parte dintre studenți au fost nevoiți să-și cumpere ceva până la finalul zilei. Cealaltă parte a trebuit să folosească banii pentru a ajuta pe cineva.
Niciunul dintre studenți nu știa ce presupune mai exact experimentul. La final, Dunn i-a adunat pe toți pentru a-i întreba cât de fericiți au fost de-a lungul zilei.
„Am observat că cei care au folosit banii pentru a-i ajuta pe alții au fost mult mai fericiți”, a relatat cercetătoarea. Prin acest experiment, Dunn vrea să ne arată că este mult mai benefic pentru fericirea noastră să-i ajutăm pe alții decât să ne cumpărăm lucruri.
Clubul Actelor Aleatorii de Bunătate
Cu ocazia acestui experiment, în campus a luat naștere un nou club studențesc. Este vorba despre Clubul Actelor Aleatorii de Bunătate. Această organizație a fost fondată de doi studenți și își propune să facă acte de caritate aleatorii în fiecare zi.
„Ne dorim mai multă bunătate în campusul nostru”, a declarat Nadia Mansour, co-fondator al clubului. „Cu toții trecem prin clipe grele și avem propriile probleme. Sunt de părere că nu poți avea niciodată prea multă bunătate. Din această cauză suntem noi aici, să răspândim pozitivitate atât în campus, cât și prin oraș.”
În prezent, clubul are 15 membri care participă la acțiuni zilnice ce promovează sănătatea mentală și bunătatea. De asemenea, ei fac acțiuni de voluntariat lunare pentru diverse organizații.