Începând din 13 noiembrie, 3 hectare de pădure prind viață pe malurile râului Bega, lângă pista de biciclete, înainte de intrarea în localitatea Otelec, pe raza administrativă a comunei Uivar. Asociația Verde de Banat derulează proiectul Respirăm verde. Împădurim culoarul Bega, al cărui obiectiv este plantarea a 15000 de arbori. Pentru acest plan ambițios e nevoie de voluntari mari și mici, curajoși, harnici și dornici să facă lumea mai frumoasă. Plantarea se va derula timp de 3 weekend-uri consecutive, în 13-14, 20-21 și 27-28 noiembrie. Verde la plantat, ca-n Banat!
Verde la plantat
Toți cei care iubesc natura, vor să respire aer curat și să contribuie concret la sănătatea mediului în care trăim sunt invitați să se înscrie la acțiune. Pot lua legătura cu organizatorii, la numărul de telefon 0728961929 sau prin mesaj pe pagina Asociației Verde de Banat.
Cum a prins rădăcini ideea?
Dacă vă place să pedalați, atunci sigur îndrăgiți traseul pistei de biciclete care merge de-a lungul Begăi, înspre granița cu Serbia. E o adevărată plăcere să te plimbi pe două roti, fără îmbulzeala din trafic, fără borduri și semafoare, mai aproape de natură. În zilele toride de vară, însă, pe porțiunea de traseu care iese din Timișoara, se cam încinge atmosfera, nu atât de bucurie, cât din cauza lipsei copacilor care să ofere umbră cicliștilor. Problema a venit de la sine, soluțiile au presupus, însă, multă alergătură. Mai ales că proiectul a fost inclus pe lista celor acceptate la Timotion. Acesta este un eveniment care propune publicului o serie de proiecte care pot fi susținute, prin participarea la diverse curse sportive.
Taxele achitate de participanți se transformă în donații pentru cauzele pe care aceștia aleg să le susțină. Verde de Banat a aliniat la start o echipă de campioni care au alergat, au donat și au câștigat o parte din fondurile necesare proiectului.
Grădinița din pădure
Cu ajutorul donațiilor de la Timotion, de la prieteni ai asociației, de la organizații care înțeleg importanța protejării mediului si cu sprijinul autorităților locale, s-au trasat hotarele terenului de acțiune. S-au achiziționat puieții de stejar care vor popula ”grădinița din pădure”.
Treaba nu e ușoară, dar merită tot efortul. Primăria asigură utilajele pentru săparea gropilor, având în vedere că vorbim de mii de copaci plantați pe zi. Organizatorii furnizează materialul săditor. Pentru voluntari se oferă mâncare, ceai/cafea, unelte, încurajări, voie bună și diplome de participare.
Fuga la plantare
Prima etapă a mers ca pe roate. Voluntarii de toate vârstele nu s-au lăsat intimidați și nici derutați de ceața matinală de sâmbătă. Cu uneltele puse la dispoziție sau cu cele din dotare au depășit așteptările organizatorilor. Au plantat o bună parte din cei 3000 de copăcei programați în acest weekend. Acțiunea a continuat și duminică, pe o vreme aurie de toamnă târzie, toți copăceii ajungând la locul lor. Atmosfera este magică, se râde, se muncește, se leagă sau se regăsesc prietenii. După câteva ore de muncă, locul este complet transformat prin puterea solidarității umane.
Și weekendurile care urmează puteți fi părtași la crearea unui univers verde pe malurile Begăi, alături de Verde de Banat și toți entuziaștii care consideră voluntaritul o adevărată terapie pentru trup și suflet.
Ce înseamnă să fii voluntar?
Înseamnă să oferi ceva – cunoștințe, timp, muncă, talent – fără a primi recompense materiale. Chiar dacă voluntariatul nu este plătit, există studii științifice care demonstrează că este răsplătit din plin. S-a constatat că cei implicați în activități de voluntariat trăiesc mai mult. Ei au o stare de sănătate fizică și psihică mai bună, relații sociale mai bune, o satisfacție mai mare cu privire la propria lor viață.
Știați că …
Un singur copac fixează în trunchi 20 de tone de carbon de-a lungul vieții? Dacă moare din cauze naturale, mare parte din acel carbon devine humus și apoi e integrat în sol. Același copac produce și 118 kg de oxigen pe an. Asta este suficient pentru ca doi oameni să respire în acest timp. Ecosistemul complex pe care îl creează o pădure apără mediul de catastrofe naturale, viituri, secete, boli, insecte dăunătoare, viruși noi care pot provoca pandemii, ciuperci periculoase pentru mamifere. Arborii păstrează apa în pământ și în trunchiurile lor și o distribuie prin transpirație și prin rădăcini, contribuind la rezervele din pânza freatică și la recolte agricole abundente. Aerul dintr-o pădure e cu 30% mai umed chiar și în zonele urbane. Temperatura de la umbra arborilor e cu până 7 grade mai scăzută într-o zi toridă.
Aveți grijă de copaci ca și cum viața voastră depinde de ei, pentru că așa și este!