O meserie care ne vindecă inima. Ce face un cardiolog ne spune Irina Popescu
Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vorbim despre cardiologie și despre meseria de cardiolog, adică despre o meserie care ne vindecă inima. Iată ce am aflat.
Inima este unul dintre cele mai importante, dacă nu chiar cel mai important organ din corpul nostru. Am putea să o considerăm motorașul care ne alimentează tot corpul cu sânge oxigenat. Din această cauză, să avem o inimă sănătoasă este esențial. Nu degeaba, atunci când mergem la medic, de cele mai multe ori ei ne ascultă bătăile inimii.
Fiind un organ atât de important, inima are o ramură a medicinei dedicată în exclusivitate ei. Cardiologia este știința care studiază în amănunt inima și care încearcă să vindece toate afecțiunile ei. Pentru a afla mai multe despre această meserie care ne vindecă inima, am stat de vorbă cu dr. Irina Popescu, care de profesie este cardiolog.
Cardiologul nu face operații pe inima
În primul rând, cardiologul este persoana la care mergem în cazul în care avem probleme legate de inimă. Fie că este vorba de dureri, de bătăi neregulate sau chiar de probleme mai mari, noi apelăm la serviciile acestuia pentru a ne diagnostica și pentru a ne oferi tratamentul potrivit. Contrat așteptărilor, cardiologul nu operează pe inimă.
Totuși, ce face mai exact un cardiolog? În cazul Irinei, ea se specializează pe ecografii. Cu ajutorul acestora, cardiologii pot vedea cu exactitate care sunt problemele inimii și care sunt cauzele acestora. Alți cardiologi mai au responsabilitatea de a aplica diverse dispozitive externe pe inima pentru a o ajuta să funcționeze corect. Tot ce depășește acest tip de intervenție devine deja treaba chirurgului.
Precum în oricare altă ramură a medicinei, un cardiolog trebuie să urmeze cursurile Universității de Medicină. Mai apoi, el trebuie să treacă examenul de rezidențiat din acest domeniu. Odată terminați acești ani de studiu, absolvenții vor putea profesa în domeniu fără probleme. Trebuie, însă, să luați în seamă faptul că veți avea foarte mult de învățat pe parcursul a multor ani. Perseverența și pasiunea sunt esențiale pentru această meserie.
Dragostea și empatia sunt esențiale
Când vine vorba de calitățile unui cardiolog, Irina ne-a spus că cea mai importantă calitate este empatia. Un cardiolog bun știe să și asculte pacientul, dar și să-i explice care sunt problemele și tratamentele acestora. Răbdarea este un alt atú important în acest domeniu. Vei avea de-a face cu o mulțime de pacienți cărora va trebui să le explici în amănunt ce probleme au.
Vorbind de pacienți, și aptitudinile sociale sunt binevenite în această meserie. Interacțiunea cu oamenii este unul dintre principalele aspecte ale meseriei de cardiolog. Mereu vei avea pacienți cu care va trebui să vorbești și pe care să vrei să-i vindeci.
Există atât avantaje sufletești, cât și financiare
Unul dintre principalele avantaje ale acestei meserii este satisfacția de a-i ajuți pe alții. Chiar dacă este imposibil să vindeci toți pacienții, fiecare pacient salvat te face să te simți împlinit. De asemenea, după câțiva ani de practicare a acestei meserii ,vor veni și avantajele financiare. Conform Irinei, această meserie te poate împlini pe mai multe planuri.
Precum în orice domeniu, meseria de cardiolog are și dezavantaje. Trebuie să te aștepți la un program încărcat. De asemenea, anii de studiu vor fi lungi și obositori. Vei avea perioade în care abia vei avea timp pentru familie și prieteni. Cel puțin, unii ar putea să considere aceste aspecte ca fiind dezavantaje. Irina este de părere că în viață ar trebui în general să învățăm constant, indiferent de domeniile în care activăm.
Meseria de cardiolog este importantă mai ales acum, când procentajul de supraponderabilitate în rândul populației crește. Greutatea excesivă poate duce la probleme ale inimii și la înfundarea vaselor de sânge. Printre alte cauze se numără fumatul și diabetul zaharat. Cardiologul este persoana la care apelăm în aceste situații ce ne pot pune viețile în pericol.
Învățați și iubiți oamenii!
Sfatul Irinei pentru viitorii medici cardiologi este să iubească oamenii și să iubească să lucreze cu ei. Trebuie să îți placă din toată inima să lucrezi în domeniul cardiologiei. De asemenea, este esențial să studiezi și să înveți cât mai mult pentru a te asigura că poți să ajuți și să salvezi cât mai mulți oameni.
Acesta a fost interviul nostru pentru astăzi. Sperăm că ați înțeles mai multe despre ce presupune meseria de cardiolog. Interviul video conține mai multe detalii despre culisele acestei profesii. Asigurați-vă că îl urmăriți pe canalul nostru de YouTube. Noi ne revedem săptămâna viitoare cu o nouă meserie interesantă.