Cele mai interesante plante din lume: Hericium, ciuperca Cap-de-urs
Azi, la rubrica Cele mai interesante plante din lume, vorbim despre Hericium, ciuperca Cap-de-urs. Această ciupercă iese în evidență prin aspectul său complet neobișnuit. Haideți să aflăm mai multe despre această vietate nativă emisferei nordice.
În această săptămână vă prezentăm o nouă specie de ciupercă foarte interesantă. Hericium, cunoscută și drept Bear’s Head Mushroom (Ciuperca Cap-de-urs), este o plantă ce impresionează în principal prin aspect.
Această ciupercă are o culoare albă puternică și se găsește pe lemn mort. Am putea spune că seamănă cu o colecție de țurțuri de gheață. Printre alte nume pe care le are Hericium se numără ciuperca cap-de-maimuță și ciuperca coamă-de-leu.
Este comestibilă
Hericium a fost descrisă pentru prima dată într-o carte de biologie în anul 1794 de către Christian Hendrik Persoon. Inițial se credea că ea face parte dintr-o altă familie de ciuperci. Abia în anul 1825 s-a stabilit că Hericium face parte din propria sa familie.
Interesant este că această specie este comestibilă. Nu se știe, însă, cine a fost curajosul care a încercat să o mănânce pentru prima oară. Un specimen matur poate fi recunoscut prin acei spini ce atârnă de corpul principal. Acești spini sunt organizați fie în diverse grămezi, fie în rânduri.
Identificarea unui specimen tânăr este dificilă. La început, ciuperca nu dezvoltă acei spini. Ei apar pe parcurs. La maturitate, spinii produc sporii care ajută ciuperca la reproducere.
Este folosită în medicina tradițională
Hericium poate fi găsită în principal în zonele nordice ale globului. Asta înseamnă că ea există atât în America de Nord, cât și în Europa și Asia. De obicei, aceste ciuperci sunt găsite în pădurile alpine pe diverse bucăți de lemn.
Ciupercile sunt consumate, în mare parte, în America de Nord și în China. În Japonia și China, această ciupercă este folosită adesea în medicina tradițională. Nu există, însă, niciun studiu profesionist cu privire la beneficiile ei.