Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Laos, cea mai bombardată țară din istorie. Haideți să aflăm mai multe despre țara cu un trecut extrem de tragic.
Astăzi vă prezentăm singura țară fără ieșire la mare din Asia de Sud-est. Laos, sau Republica Populară Democrată Laos, este o țară cu o populație de aproximativ 7,2 milioane de locuitori. Limba oficială a țării este Lao iar moneda națională se numește kip. Capitala țării este Vientiane.
Laos se învecinează cu China la nord, Vietnam la est, Cambogia la Sud, Tailanda la sud-vest și Burma la nord-est. Aproape 75% din suprafața țării este acoperită de munți și de dealuri împădurite. Acest relief face ca țara să fie greu de traversat.
Râul Mekong este inima țării. El servește atât drept principalul canal de transport, cât și drept principalul generator de energie și principala sursă de hrană. Bucătăria din Laos se bazează mult pe preparate din pește.
Majoritatea oamenilor locuiesc în zona Râului Mekong. Acesta se întinde pe o distanță de 4,180 de kilometri, izvorând din China și vărsându-se în Oceanul Pacific. Fiind o țară muntoasă, doar 10% din populație trăiește la o altitudine mai mică de 180 de metri. Cea mai înaltă localitate se află la o altitudine de 2.817 metri.
Laos este o țară afectată de musoni. Aceștia lovesc zona de două ori pe an. Între mai și octombrie, musonii vin dinspre Oceanul Indian și aduc ploi puternice. Mai apoi, începând cu luna noiembrie, acești curenți își schimbă direcția și aduc în Laos vânturi fierbinți și uscate din China. Această perioadă toridă durează până în luna aprilie.
Pădurile tropicale dese formează un habitat ideal pentru o mulțime de animale. Panda roșu, elefantul asiatic, tigrii și leopardul pătat sunt doar câteva dintre animalele ce își au casa aici. Din păcate, pierderea habitatului natural și intervenția umană pun în pericol aceste specii. Cândva, 70% din suprafața țării era împădurită. În prezent, doar 42% din țară a rămas acoperită de copaci.
Primii locuitori din zona Laosului de astăzi au fost organizați în triburi de vânători și culegători. Această zonă este una dintre cele mai vechi zone locuite din Asia. S-au găsit rămpășițe umane de acum 40.000 – 60.000 de ani. Odată cu apariția agriculturii, oamenii au început să crească orez. La început, ei se foloseau de unelte făcute din pietre. În anul 2.000 î.Hr., ei au început să folosească unelte din bronz, ca mai apoi să folosească fier în anul 500 î.Hr.
Spre deosebire de vecina sa, Vietnam, Laos a fost influențat mai de grabă de cultura indiană decât de cea chineză. În primul secol d.Hr., comercianții indieni au introdus budismul în zonă.
Între secolul al IX-lea și al XIII-lea, khmerii din Cambogia au stăpânit ținuturile Laosului de astăzi. În secolul al XIV-lea, însă, strămoșii locuitorilor de astăzi au format un regat numit Lan Xang.
Primul rege a fost Chao Fa Ngum și a avut ambiții mari. Acesta a fost urmat la tron de fiul său Phaya Samsenthai în anul 1373. El a condus regatul până în anul 1421. Sub conducerea sa, Lan Xang a avut parte de o perioadă deosebit de prosperă. Din nefericire, urmașii săi nu au fost la fel de talentați când vine vorba despre condusul un regat.
În secolul al XVI-lea a existat o tentativă a Burmei de a cuceri regatul. Încercarea a dat greș, Lan Xang reușind să-și păstreze independența. Mai apoi, în secolul al XVII-lea, măreția regatului a fost readusă de Souriyavongsa. Acesta a domnit între anii 1637 – 1694.
Perioada sub Souriyavongsa este cunoscută drept perioada de aur a regatului. Lan Xang era un regat prosper și puternic. Totuși, la moartea sa, Souriyavongsa nu a lăsat niciun urmaș căruia să-i lase moștenire tronul.
La începutul secolului al XVIII-lea, Lan Xang s-a destrămat în trei regiuni. Luan Prang era regiunea nordică, Vientiane era regiunea centrală iar Champasak era regiunea sudică. Din cauză destrămării, regiunea și-a pierdut puterea militară și a fost cucerită la scurt timp de Siam (Thailanda). Prima regiune cucerită a fost Vientiane în anul 1779, ca mai apoi să urmeze și celelalte.
Anouvong a devenit regele regiunii Vientiane în anul 1804. El era hotărât să scape de conducerea siameză și să restaureze puterea de odinioară a regatului Lan Xang. În anul 1827 el a ajuns cu armata sa până în Siam unde, din păcate, a fost înfrânt și forțat să se retragă.
La scurt timp, Anouvong a fugit în Vietnam. Ajuns acolo, el nu a pierdut timpul iar după câteva luni s-a întors în Vientiane cu forțe proaspete. Norocul nu a fost de partea sa, el fiind capturat de forțele siameze, moment care a distrus orice speranță pentru reîntregirea regatului.
A venit și timpul europenilor să se amestece în viața politică a regiunii. În anul 1867, francezul Francis Garnier a pornit într-o expediție prin Laos. Totuși, francezii au decis să lase regiunea în pace timp de două decenii. La sfârșitul secolului, ei s-au reîntors și au început să influențeze zona. Într-un final, Siam a decis să predea teritoriile de la est de Râul Mekong către aceștia.
Laos a început să facă parte din imperiul francez din Asia de Sud-est. Totuși, francezii nu păreau foarte interesați de regiune. Din această cauză, foarte puțini francezi au ajuns să locuiască aici.
În anul 1941, francezii au luptat într-un război împotriva Thailandei pentru teritoriul Laosului. Forțele armate japoneze i-au forțat să facă pace iar părți din Laos au fost predate Thailandei.
Mai apoi, în aprilie 1945, japonezii l-au forțat pe regele pro-francez Sisavang Vong să declare independență față de Franța. Această independență nu a durat mult, francezii recucerind zona în mai 1946.
În anul 1950, prințul pro-comunist Souphanouvong a format o organizație numită Paphet Lao (Pământurile Lao). La început, această organizație era mică, însă lucrurile s-au schimbat o dată cu plecarea francezilor în anul 1953.
Acel moment a transformat țara într-un câmp de luptă. Laos era împărțit în două zone. O parte era condusă de un guvern regal susținut de Statele Unite. Cealaltă parte era condusă de organizația comunistă Paphet Lao.
Astfel, în țară a avut loc un adevărat război între cele două zone. În acest război s-au implicat și Statele Unite. Datorită acestora, Laos a devenit cea mai bombardată țară din istorie. Statele Unite au aruncat între anii 1964 – 1973 peste 2 milioane de tone de bombe. Ca să vă faceți o idee, în această perioadă au fost aruncate mai multe bombe decât totalul de bombe aruncate în ambele Războaie Mondiale împreună. 30% din ele nici măcar nu au explodat.
Bombele neexplodate există în continuare pe teritoriul țării. Din cauza acestora, multe terenuri nu pot fi folosite pentru agricultură. Adesea, copii mici descoperă astfel de bombe și, fără să știe, le detonează, rezultând în adevărate tragedii.
Se estimează că 20.000 de oameni au murit din cauza bombelor rămase în urma bombardamentelor americane. Specialiștii estimează că pe suprafața țării încă există aproximativ 80 de milioane de bombe nedetonate.
La finalul războiului, comuniștii au rămas la putere. Ei conduc țara până în ziua de astăzi. Mulți locuitori au ales să fugă și să se refugieze în Statele Unite. Economia țării este slabă, infrastructura drumurilor fiind proastă. De asemenea, nu există căi ferate iar accesul la electricitate este limitat.
Din fericire, există și motive de optimism. Economia țării este în creștere. În ultimii 20 de ani, nivelul de sărăcie a fost redus la jumătate. Între-timp, sistemul medical și educațional au evoluat.
Chiar dacă este una dintre cele mai sărace țări din lume, locuitorii din Laos găsesc fericire în această viață simplă. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea sunt budiști.
Întreaga familie muncește pentru a procura sau a crește hrană. Mulți oameni nu au apă curentă și trebuie să se aprovizioneze cu apă din râuri. Majoritatea trăiesc în case mici din lemn. Cel mai popular sport din Laos este kataw. Am putea considera acest sport drept o combinație spectaculoasă dintre volei și fotbal.
Sursă foto: pixabay.com
Țări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Guatemala, țara mayașilor