COMORILE MUZEELOR. Obiect din lemn sculptat în formă de frunză de stejar
Din colecția Muzeului Național al Banatului vă prezentăm astăzi un obiect din lemn sculptat în formă de frunză de stejar. Acest obiect este simbolul prieteniei istorice dintre sculptorul român Constantin Brâncuși și Traian Vuia. Amândoi au trăit în Franța, în zona Parisului, fiind extraordinari de importanți pentru cultura și istoria românească.
Astăzi vă prezentăm povestea a doi români geniali care au schimbat lumea așa cum o cunoaștem. Este vorba despre Constantin Brâncuși și de Traian Vuia.
Muzeul Național al Banatului are în posesie încă din anul 1972 un bun cultural creat de Constantin Brâncuși. Acest obiect din lemn este sculptat în formă de frunză de stejar și i-a fost dăruit lui Traian Vuia.
Obiectul a fost achiziționat de muzeu chiar de la nepoata lui Traian Vuia, Cornelia Iovănescu Matiaș. Ea a declarat că l-a primit de la unchiul său în anul 1947, pe vremea când a fost în Franța.
Povestea obiectului a fost scrisă în anul 1976
Povestea acestui dar neprețuit din punct de vedere cultural a apărut pentru prima dată sub formă scrisă într-un articol din ziarul Orizont pe 20 februarie, 1976. Acest ziar aparținea Uniunii Scriitorilor din România, filiala Timișoara. Articolul se intitula „Brâncuși și Vuia, un documentar artistic”. El a fost semnat de Aurel Turcuș și de Octavian Gog.
Sculptura din lemn sub formă de frunză de stejar are dimensiunile de 17,5 pe 22 de centimetri. Ea face parte din Colecția Memoriale din cadrul Muzeului Național al Banatului. Lucrarea se caracterizează printr-o pronunțată simplitate a decorului. Aproximativ 30 de nervuri pornesc de la baza frunzei către cele șapte vârfuri.
Această frunză sugerează imaginea unei palme brăzdate cu claritate de liniile adânci ale vieții. Aparținându-i lui Traian Vuia, lucrarea simbolizează prietenia dintre el Brâncuși.
Cel mai important sculptor român
Constantin Brâncuși este cu siguranță unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XX. Operele sale au influențat puternic modul în care ne raportăm la sculptură și desen.
Sculpturile sale se remarcă prin eleganța formelor și prin utilizarea sensibilă a materialelor. Ele combină simplitatea artei populare românești cu rafinamentul parizian. Lucrările lui Brâncuși sunt unele dintre cele mai bine vândute creații a vreunui artist român din istorie.
Primul zbor cu un avion
Traian Vuia, românul bănățean, s-a născut pe 17 august 1872, în Surducu Mic (astăzi Traian Vuia), în apropierea orașului Lugoj. El este unul dintre pionierii aviației mondiale. Traian Vuia a fost primul om care a construit și a zburat cu un avion mai greu decât aerul. Acest avion s-a ridicat de la sol folosindu-se doar de mijloacele proprii.
Acest eveniment a avut o importanță deosebită în lumea aviaticii mondiale. Decolarea a avut loc la Montesson, lângă Paris, pe 18 martie 1906. Aparatul de zbor a fost numit Vuia I și s-a ridicat de la sol aproape un metru. În total, acesta a zburat pe o distanță de 12 metri.
Cum s-au cunoscut cei doi
O referință despre prietenia dintre cei doi a fost publicată de Dumitru Pascotă în ziarul Vestul din Timișoara pe 26 aprilie 1934. În articolul intitulat „Vuia și Brâncuși”, Pascotă povestea cum a pornit să colinde prin Paris în seara de Crăciun alături de doi compatrioți. Ei au ajuns atât acasă la Traian Vuia, care locuia în afara Parisului, cât și la Constantin Brâncuși, care locuia în orașul luminilor.
Traian Vuia i-a așteptat și i-a primit cu zâmbetul pe buze. Dumitru Pascotă menționa că au vorbit despre țară și despre obiceiurile de Crăciun din România. Conform acestuia, lumina din ochii lui Vuia licărea de fericire.
Ulterior, la aflarea veștii că urmează să-l colinde pe Brâncuși, Traian Vuia le-a povestit modul în care l-a cunoscut pe sculptor. Întâmplarea avusese cu 25 de ani în urmă într-un restaurant din Paris unde punea apă pe mese.