Locuri de poveste din România: Barajul și Lacul Vidraru
Locuri de poveste din România. După declanșarea pandemiei vacanțele exotice sau în străinătate nu prea vor mai fi posibile. Iar toată atenția se întoarce spre locurile din țară. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Azi vorbim despre Barajul și Lacul Vidraru din Munții Făgăraș. Barajul a fost construit între anii 1960 – 1966 pentru producția de energie electrică, irigații, dar și pentru prevenirea inundațiilor. Acum este și un loc numai bun pentru recreere, turism și sporturi. La data finalizării, măsurat la înălțime, barajul se situa pe locul 8 în Europa și pe locul al 20-lea în lume.
În Lacul Vidraru se varsă râurile Capra, Buda și afluenții direcți Râul Doamnei, Cernatul și Vâlsanul, Topologul, râul Valea lui Stan și Limpedea. Ca dimensiuni, Lacul Vidraru se întinde pe o suprafață de 893 de hectare, iar lungimea sa este de 10,3 km. Lățimea variază, însă cea maximă măsoară 2,2 km. Având o dimensiune atât de mare, lacul oferă o mulțime de priveliști, care mai de care mai frumoase. Mai ales acum, toamna, când pomii încep să renunțe la frunzele lor colorate.
Cum ajungi acolo
Lacul și barajul de află de-a lungul Transfăgărășanului, la aproximativ 40 km de Curtea de Argeș. Cele două obiective turistice sunt amplasate între versanții Pleașa și Vidraru. „Se poate ajunge la Baraj pe malul estic al lacului, pe drumul ce urcă la Bâlea, iar din capăt spre stânga se ajunge la depresiunea Cumpăna. Priveliștea de pe Belvedere este de neuitat, fiind un punct de mare atracție turistică”, se arată pe muntii-fagaras.ro.
Consiliul Județean Argeș le oferă turiștilor două variante de a vizita zona. Pentru a ajunge la Barajul Vidraru există următoarele căi de acces:
Pe DN7C dinspre Curtea de Argeș – Arefu;
Pe DN1 dinspre Sibiu – Cârțișoara, unde drumul se continuă spre Transfăgărășan. Această cale de acces este însă deschisă doar câteva luni pe an.
De asemenea, puteți vedea cât timp parcurgeți până la Barajul Vidraru folosind Google Maps. Tot ce aveți de făcut este să intrați aici și să alegeți punctul de plecare.