POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: Prăjitura cu miere
Prăjitura cu miere. Românii îi spun Albinița, în lume e cunoscută drept Marlenka. Deși sunt mici diferențe între cele două. În 2003, armeanul Gevorg Avetisjan a fondat împreună cu sora sa compania cehă din Frydek – Mistek care produce prăjituri cu miere MARLENKA® după o veche rețetă de familie armeană. În onoarea mamelor și fiicelor proprietarului, aceasta a primit numele MARLENKA.
Povestea, însă, începe în anul 1704. Armeanul Georgius Deodatus Damascenus a fondat prima cafenea la Praga. Șarpele de Aur îi spunea. Aproape trei sute de ani mai târziu, în 1995, armeanul Gevorg Avetisyan a venit în Cehia pentru a se stabili acolo împreună cu familia. L-a rugat pe Dumnezeu să-i arate calea corectă de a-și întreține familia și i-a promis că, dacă îl va ajuta, va restaura crucea Bisericii Sfântul Iost.
Nu după mult timp, el și-a amintit de un miracol – A Honey Miracle, care a fost o rețetă tradițională de familie armeană a prăjiturii sale preferate cu miere. Inițial, prăjiturile erau coapte doar pentru prietenii săi, dar ulterior le-a putut oferi cafenelelor și cofetăriilor locale unde delicatesa cu miere a câștigat rapid marea popularitate. Tortul parfumat, dulce și moale a fost numit după mama și fiica sa – Marlenka.
Pentru producerea acestei delicatese cu miere se folosesc ingrediente naturale atent selectate. În 2012, pe măsură ce popularitatea și marea reputație au crescut, MARLENKA s-a stabilit în Edinburgh, conform marlenka.uk. De acolo furnizează produse delicioase, complet naturale, fanilor din toată Marea Britanie. Populara companie de prăjituri din Edinburgh a fost votată pe locul secund ca Cel mai bun furnizor de petreceri pentru copii din regiunea Scoției.
Prăjitura cu miere, în Cartea Recordurilor
Un bărbat din Odisha, un stat din estul Indiei, a stabilit un record mondial în realizarea celei mai mari prăjituri cu miere și și-a trecut numele în Guinness World Records. Numele lui este Preetam Patnaik, iar alături de echipa sa, formată din 10 membri, a pregătit prăjitura cu miere demnă de acest record. Aceasta a cântărit 275 kg, a avut 4,8 m lungime și 1,08 m lățime. Echipa a avut nevoie de trei zile pentru a termina totul.
„Am plănuit să fac această prăjitură pentru a marca 60 de ani de Spinneys, care este un lanț multinațional de supermarketuri. Întrucât prăjitura cu miere a brutăriei noastre este foarte renumită, am optat pentru ea. Evenimentul a fost sponsorizat de compania noastră Spinneys și eu am fost executantul proiectului”, a spus Preetam, conform odishabytes.com.
Pentru prepararea prăjiturii au fost folosite aproximativ 300 kg de ingrediente. Aici vorbim despre ouă, zahăr, făină de toate tipurile, miere și smântână. „După ce a verificat timpul, temperatura, normele de siguranță și alți parametri, echipa Guinness World Records și-a dat aprobarea și a emis certificatul”, a mai spus Preetam.
Rețetă pentru prăjitura cu miere
Având o vechime atât de mare în lume există o mulțime de rețete pentru această prăjitură. Internetul e plin. Vă lăsăm și noi o variantă de rețetă. Pentru a face o prăjitură cu miere aveți nevoie, clar, de miere. Dar haideți să vă spunem care sunt restul ingredientelor, precum și cantitățile de care aveți nevoie. Pentru foile cu miere aveți nevoie de:
150 g unt
150 g zahăr
150 ml lapte
trei ouă
trei linguri de miere
o linguriță de bicarbonat de sodiu
o linguriță de zeamă de lămâie
un praf de sare
750 g de făină
Într-un vas, la foc mic, se pun untul, zahărul, ouăle și praful de sare. Toate ingredientele se amestecă până zahărul se topește și compoziția se omogenizează. După ce se temperează puțin adăugăm mierea, bicarbonatul stins în zeama de lămâie și se încorporează, treptat, făina. Aluatul trebuie să fie ușor lipicios și nu foarte ferm. Se împarte în patru părți egale care se întind și se pun, pe rând, pe dosul tăvii. Aceasta trebuie unsă înainte cu ulei și tapetată cu puțină făină. Foile se coc pentru trei – patru minute fiecare, în cuptorul preîncălzit la 180 grade.
Cum se face crema
Pentru crema de griș aveți nevoie de următoarele:
un litru de lapte
200 g griș
50 g făină
200 g unt
150 g zahăr
două lingurițe esență de lămâie
un praf de sare
Pentru a face crema se pune laptele amestecat cu zahărul și un praf de sare. Când începe să fiarbă se adaugă, treptat, grișul amestecat cu făina. Se fierbe până când crema devine consistentă ca o budincă și în tot acest timp se amestecă cu telul pentru a nu se forma cocoloașe. După ce e gata se adaugă și esența de lămâie și se acoperă cu o folie. Când este rece crema se amestecă cu untul moale, ușor spumat, împreună cu o lingură de zahăr pudră.
Ultimul pas e asamblarea prăjiturii. Pentru asta mai aveți nevoie de 720 g gem de caise și zahăr pudră. Crema de griș se împarte în două părți egale. Se pune prima foaie cu miere pe tavă, iar peste ea jumătate din cremă. Se pune a doua foaie, peste ea gem, apoi altă foaie, restul cremei de griș, iar la final ultima foaie cu miere. Prăjitura se acoperă cu o folie și se pune ceva mai greu pe ea, precum un tocător. Apoi se pune la frigider de pe o zi pe alta sau până când foile se înmoaie de la cremă. Pentru decor, deasupra, se presară zahăr pudră.