ONG-urile riscă să nu mai aibă acces în centrele pentru persoanele cu dizabilități
Ieri, 8 noiembrie, plenul Senatului ar fi trebuit să voteze modificări la Legea 8/2016. Prin acestea organizațiilor non – guvernamentale (ONG) li se interzice accesul în centrele pentru persoanele cu dizabilități. Practic, reprezentanții ONG-urilor riscă să nu mai aibă voie să intre în centre, iar eventualele abuzurile nu mai pot fi văzute și raportate. Mai multe detalii legate de această lege ne-a oferit Roxana Damaschin – Țecu, fondatoarea organizației non – guvernamentale UnLoc.
Persoanele cu dizabilități au de multe ori nevoie de ajutor, iar ONG-urile se ocupă de asta. Pe lângă cadourile făcute de sărbători și de donații, reprezentanții ONG-urilor se ocupă și de probleme legate de raportarea și rezolvarea abuzurilor. Deși nu ar trebui să fie așa, uneori drepturile persoanelor din centre sunt încălcate. ONG-urile intervin de multe ori, dar acest lucru s-ar putea să nu se mai întâmple dacă legea va fi modificată. Roxana ne-a explicat că la cadouri și donații nu se va renunța, miza fiind alta.
„Nu e vorba despre cadouri. Acestea sunt chestii simple care dau bine la public și nu o să le interzică. Ei prin legea asta vor să interzică accesul organizațiilor care reprezintă drepturile acestor oameni și care să aibă capacitatea sau dreptul de a face inclusiv plângeri cu privire la abuzurile care se întâmplă acolo. Deci nu vor să ia floricelele. Astea rămân. Nu e vorba despre asta, ci despre concentrarea atribuțiilor de a monitoriza abuzurile și modul în care sunt respectate sau încălcate drepturile celor instituționalizați. Că-s copii, că-s adulți.
Deci se vrea concentrarea acestor prerogative, dacă vreți, spre autorități de stat unde se fac numiri politice și unde interesul e să rămână cât mai multe în propria ogradă. Practic taie accesul unor numitori independenți care, dacă trece propunerea asta, nu ar mai putea să verifice ce se întâmplă în interior. Și asta e principala problemă”, a explicat pentru ȘTIRI PENTRU COPII Roxana Damaschin – Țecu.
Posibilele abuzuri, departe de ochii lumii
Dacă legea va fi modificată „abuzurile riscă să rămână în spatele ușilor închise”, spune Roxana. Organizațiile non – guvernamentale nu au stat degeaba și au luat inițiativă imediat ce a apărut această propunere.
„Trebuia să fie aprobată ieri în Plenul Senatului. Au spus-o așa, cu câteva minute înainte de intra pe odinea de zi. Noi, câțiva activiști, am stat și am sunat toți senatorii posibili. Inițial propunerea noastră era respingerea acestor modificări fără consultare. Ce am reușit e să o întoarcă înapoi din Senat în Comisia pentru drepturile omului, care e o comisie formată tot din senatori, să mai fie analizată acolo și abia după să intre în Plen.
Deci astăzi ne așteptăm să intre în comisia asta de drepturile omului, ședință la care am solicitat să accepte și prezența noastră. N-am primit încă un răspuns. Propunerea noastră și ceea ce vrem noi e să nu facă aceste modificări. Adică să rămână lucrurile așa cum erau. Să poată intra și organizațiile neguvernamentale, nu să limiteze accesul. Deși pe ordinea de azi nu apare, azi – mâine ne așteptăm să fie discutată în comisie chestia asta”, ne mai explică Roxana.
Dicționar
Prerogativă: împuternicire, privilegiu acordat în exclusivitate șefului unui stat sau unui demnitar.