Primele impresii după revenirea elevilor la școală. Ce spun profesorii, ce vor elevii
Astăzi, 8 noiembrie, elevii au început școala după o perioadă de două săptămâni de vacanță. Unii dintre ei s-au întors fizic în bănci, în timp ce alții fac ore online. Iată care sunt primele impresii după revenirea elevilor la școală.
Noul criteriu după care se stabilește dacă elevii merg sau nu fizic la școală este rata de vaccinare în rândul personalului din unitatea de învățământ. Pentru ca o școală sau o grădiniță să poată primi elevi fizic, rata de vaccinare trebuie să fie de minim 60%. La nivelul țării 67,79% din școli și grădinițe și-au primit astăzi copiii fizic. Mai exact, un număr de 4.847 de unități de învățământ desfășoară ore cu prezență fizică. Restul elevilor au început și ei școala, însă în format online.
În București 27 de școli și grădinițe funcționează în online deși rata de vaccinare este de peste 60%. Conform ministrului Sorin Cîmpeanu elevii învață online fie din cauza infrastructurii, fie pentru că nu există personal suficient. Tot în București 481 de școli și grădinițe au rata de vaccinare peste 60%, iar copiii s-au întors în bănci. Restul unităților de învățământ, 164 la număr, desfășoară ore online. La nivelul întregii țări un număr de 2 milioane de copii s-au întors fizic la școală și grădiniță.
Ce spun părinții și elevii
Noua condiție de revenire la școală dacă rata de vaccinare din rândul personalului este de 60% îi nemulțumește pe cei din Consiliul Național al Elevilor (CNE). „Dezechilibru – acesta ar fi termenul definitoriu pentru perioada recent parcursă de către întreaga societate, însă cu atât mai accentuat resimțită de către aria educațională. Cele două săptămâni de vacanță ar fi trebuit să pregătească revenirea în bănci, însă ne-am lovit constant de măsuri impredictibile dictate de la nivel central, de lipsă de viziune pe termen lung și de gândire nerealistă raportată la starea de fapt din teritoriu”, scriu reprezentanții CNE pe pagina de Facebook.
Având în vedere propunerile din partea părinților și a elevilor, ministrul Sorin Cîmpeanu a înaintat o propunere către Guvern și Consiliul Național pentru Situații de Urgență. Această propunere presupune ca elevii să poată merge fizic la școală în localitățile unde rata de infectare este mai mică de 3/1000 de locuitori, chiar dacă rata de vaccinare în rândul personalului nu este de 60%. Dacă măsura va fi adoptată, începând de luni o parte din elevi se vor putea întoarce la școală chiar dacă profesorii și restul angajaților din unitate nu sunt vaccinați.
Profesorii, nemulțumiți de testele non – invazive
O altă problemă semnalizată de profesori sunt testele non – invazive care vor ajunge de săptămâna viitoare în școli. „Poate se stabilește și cine aplică testele în școlile fără cabinet medical. Sau profesorii trebuie să devină și colectori de salivă? Și cam cât durează testarea? Să venim la școală de la 5:00, poate apucăm să mai facem și vreo oră de curs?”, scrie cineva pe o rețea de socializare. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că testele se pot folosi chiar și de elevi, însă e nevoie ca aceștia să fie supravegheați de un adult. Tot el a mai precizat că în curând vor fi furnizate materiale despre cum trebuie folosite respectivele teste.