Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vorbim despre ce face mai exact un administrator de condominii, sau un administrator de bloc după cum este el cunoscut. Iată ce am aflat.
Dacă locuiești într-un bloc este imposibil să nu te fi întâlnit cu meseria de astăzi cel puțin o dată. Administratorul de condominii, cunoscut popular și drept administratorul de bloc, este persoana responsabilă de funcționarea corectă a blocului. Atunci când au nevoie, locatarii apelează la administrator pentru ca mai apoi acesta să ofere diverse soluții.
Pentru a afla mai multe despre această meserie, noi am stat de vorbă cu Lavinia Untaru. Ea profesează în acest domeniu din anul 2013 și în timp a ajuns să administreze alături de soțul ei peste 50 de clădiri diferite. Iată ce a avut să ne spună.
Pentru început, pentru a deveni administrator de condominii trebuie să urmezi un curs de specializare în domeniu. Deși studiile economice ar putea fi benefice, ele nu sunt necesare pentru a deveni un administrator. Cursurile de pregătire pot fi urmate oriunde, iar diploma este valabilă în toate orașele din România. În cadrul cursului vei învăța tot ce trebuie să știi despre această meserie.
Chiar dacă îți pui la punct teoria, meseria de administrator de condominii este una unde experiența este mai importantă. Cu timpul vei învăța cum să gestionezi situațiile mai ușor dar și cum merg, în general, lucrurile. Din fericire, conform Laviniei, cel puțin în Timișoara, comunitatea administratorilor este una strânsă și unită. Astfel, în cazul în care vrei să devii administrator vei avea mereu unde să apelezi la experiența altora până să o dobândești pe a ta.
Pentru a fi un administrator de condominii bun trebuie să fii o persoană sociabilă. Aproape toată slujba ta constă din a comunica constant cu clienții tăi. Acesta este unul dintre principalele aspecte ale meseriei. Telefonul tău va suna non stop. Doar în timpul interviului, Lavinia a fost apelată de trei ori.
O altă calitate de care ai nevoie este să vrei să ajuți oamenii. Trebuie să înțelegi că meseria ta este de a-i ajuta pe alții. Nu poți să ajungi să administrezi multe clădiri dacă nu îți dai interesul. De asemenea, dacă nu îi respecți pe locatari nu ai cum să fii respectat la rândul tău. Conform Laviniei, o relație bună cu locatarii face toată munca mult mai ușoară și mai plăcută.
Flexibilitatea este un alt aspect al meseriei. Programul nu este unul fix, lucru ce poate fi și un avantaj dar și un dezavantaj. Neavând ore exacte în care trebuie să faci anumite lucruri îți permite să îți faci singur programul. Totuși, trebuie să te aștepți ca problemele apărute în clădirile administrate de tine să nu țină cont de acesta.
Vorbind de probleme, un administrator trebuie să își creeze o adevărată rețea de servicii. Nu știi niciodată când se va sparge o țeavă sau când vor apărea avarii la sistemul electric al blocului. În aceste cazuri este bine să ai deja contact cu diverse firme în care ai încredere pentru a te asigura că situația va fi remediată cât mai rapid.
Dacă vrei să fii un administrator de condominii trebuie să te aștepți să petreci ceva timp la birou. Administrând multe clădiri vei ajunge să gestionezi o mulțime de dosare și fișiere. Imprimanta și scannerul vor deveni doi prieteni foarte apropiați. Din fericire, există programe care te și ajută în acest sens. Lavinia ne-a vorbit de Homefile, o aplicație care îți permite să gestionezi documente mult mai ușor. Din nefericire, însă, birocrația românească îți cere să deții și multe documente în format fizic. Cine știe, poate în viitor și această meserie va beneficia de pe urma digitalizării.
Totuși, mai concret, ce este un administrator de condominii? Ei bine, în primul rând el este angajatul asociației de proprietari. Fiecare bloc ar trebui să aibă o astfel de asociație. Rolul administratorului este de a se asigura că nevoile locatarilor sunt îndeplinite. De asemenea, el aduce la cunoștința locatarilor probleme deja existente sau probleme ce ar putea apărea în viitor. Important de menționat este faptul că administratorul nu are puterea să ia nicio decizie. El poate doar să urmeze deciziile luate de asociația de proprietari.
Unul dintre principalele avantaje ale acestei meserii este venitul. Această meserie poate să îți asigure un trai mai mult decât decent. Administratorul de condominii are un contract cu fiecare asociație de proprietari în parte.
Fiecare contract îi asigură o anumită sumă de bani în funcție de mai mulți factori. Dintre cele peste 50 de clădiri administrate de Lavinia, cea mai mică sumă de bani primită de la una este de 200 de lei. Luând în seamă și cheltuielile dar și plata angajaților, la final de lună veți rămâne cu o sumă frumușică în cont.
Lavinia îi sfătuiește pe cei interesați de această meserie să se gândească bine înainte să opteze pentru ea. Trebuie să fii pregătit să socializezi constant și să nu te deranjeze că ești căutat non-stop. De asemenea, trebuie să cunoști și să respecți cu strictețe legea. Recomandarea ei este să citiți de cât mai multe ori legea 196/2018. Am putea considera această lege drept „biblia” administratorilor de condominii.
Aceasta a fost meseria de astăzi. Sperăm că ați reușit să vă faceți o idee despre ce presupune să fii un administrator de bloc. Contrat așteptărilor, nu ești doar un casier ce încasează banii locatarilor ci chiar trebuie să te implici și să-i ajuți. Pentru mai multe detalii despre această meserie urmăriți interviul video de pe canalul nostru de YouTube. Noi vă reașteptăm săptămâna viitoare cu o nouă meserie interesantă.