Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Guatemala, țara mayașilor. Haideți să aflăm mai multe despre zona primelor activități umane înregistrate din America Centrală.
Guatemala este o țară spectaculoasă din America Centrală. Aici putem întâlni atât vulcani și munți, cât și plaje superbe la malul Oceanului Pacific, dar și la cel al Mării Caraibelor. Țara se învecinează cu Mexic, Honduras, El Salvador și Belize.
Numele oficial al țării este Republica Guatemala. Capitala este Guatemala City. Țara are o populație de aproximativ 16,5 milioane de locuitori. Limba oficială este spaniola iar moneda este Quetzal.
În total, în Guatemala există 30 de vulcani. Dintre aceștia doar trei mai sunt activi. Vulcanul Pacaya se află în apropierea Guatemala City. Acesta este cel mai activ dintre cei trei.
Tot aici întâlnim și lacul Atitlan. Acesta s-a format în urma unei erupții vulcanice violente acum 84.000 de ani. Atitlan este cel mai adânc lac din America Centrală având o adâncime de 300 de metri și o suprafață de 125 de kilometri pătrați. Climatul țării este cald și umed.
În această zonă trăiește o pasăre considerată de mulți mitică. Este vorba despre pasărea quetzal. Atât masculii, cât și femelele au pene verzi, albe și roșii de o culoare puternică. Masculii mai au, de asemenea, o coadă de un metru lungime. Această pasăre se găsește atât pe steagul țării cât și pe una dintre bancnote.
Mayașii antici credeau că pasărea quetzal este forma vie a zeului Quetzalcoatl. Din păcate, astăzi, frumoasa pasăre este în pericol de dispariției din cauza defrișării pădurilor tropicale. Printre alte animale ce trăiesc în zona nord-estică a țării se numără jaguarul, tapirul, maimuțele și oceloții.
Conform unor arheologi, în Guatemala a fost înregistrată cea mai veche activitate umană din America Centrală. Unele dovezi ne arată că această zonă ar fi locuită de peste 20.000 de ani. Cert este că pe aici au migrat oamenii în America de Sud acum 12.000 de ani.
La început oamenii erau organizați în triburi de vânători și culegători. În anul 3.500 î.Hr. a apărut agricultura în regiune. Astfel, majoritatea locuitorilor au devenit fermieri. Încet, oamenii din Guatemala au început să formeze orășele.
Olmec a fost prima civilizație din zonă. Aceasta a venit din zona Mexicului de astăzi în jurul anului 1.500 î.Hr. Gradual, cultura mayașă a început să pună stăpânire pe regiune. Istoricii consideră această perioada dintre 2.000 î.Hr. și 250 d.Hr. perioada pre-clasică a civilizației mayașe.
Mayașii au intrat în perioada clasică în anul 250 d.Hr. Pe atunci toată Guatemala era sub stăpânirea lor. Mayașii locuiau în orașe care colaborau între ele, populația unora ajungând chiar la 100.000 de oameni.
Civilizația mayașă era foarte dezvoltată. Se crede că oamenii stăpâneau concepte matematice avansate. Unii consideră că ei au dezvoltat conceptul cifrei 0.
În jurul anului 900 Imperiul Mayaș s-a destrămat. Nimeni nu știe exact care este motivul. Cert este că locuitorii au abandonat orașele și s-au îndreptat în nordul Mexicului. Cei rămași s-au îndreptat către mediul rural unde și-au petrecut viața drept fermieri.
Viața acestora avea să se schimbe drastic la începutul secolului al XVI-lea, atunci când europenii au ajuns pentru prima dată în America. Spaniolii au ajuns pe teritoriul Guatemalei în anul 1519.
În 1523 a început campania spaniolilor de a cuceri țara mayașilor. Ei se așteptau să fie o sarcină simplă însă mayașii rămași nu au cedat. Majoritatea locuiau în zone muntoase greu accesibile. De asemenea, ei au luptat până în ultima secundă pentru dreptul lor de a fi liberi. Le-a luat mai mult de un deceniu spaniolilor să cucerească această regiune.
Până în anul 1540, coroana spaniolă deținea puterea asupra zonei. Spre deosebire de alte țări, guatemalezii se bucurau de puțin mai multă libertate când vine vorba despre modul de organizare.
Totuși, oamenii își doreau independență, lucru pe care l-au obținut pe 15 septembrie, 1821. Imediat după, Guatemala s-a alăturat Federației Central Americane alături de Nicaragua, Costa Rica, El Salvador și Honduras. Deși inițial această alianță părea o idee bună, problemele au început să apară la scurt timp.
Fiecare țară avea dorințe diferite, acest lucru dând naștere la conflicte interne. Drept urmare, Federația s-a spart în anul 1838. Astfel, toate regiunile mai sus menționate au început să se administreze singure.
Economia Guatemalei a explodat în jurul anului 1870 datorită exportului de cafea. Totuși, doar deținătorii de pământuri se bucurau de această avere. De asemenea, ei îi îndepărtau pe mayași de pe pământurile lor pentru a le transforma în ferme.
Acest lucru a dat naștere unui adevărat război civil. Indigenii au omorât sute de mii de guatemalezi în secolul XX. Acest conflict a durat până în anul 1996 atunci când președintele, Alvaru Arzu, a semnat un tratat de pace cu rebelii. Acesta a fost cel mai lung război civil din America Centrală, durata lui fiind de 38 de ani.
Există două grupuri majore de oameni în Guatemala. Este vorba despre mestizo și de mayași. Mestizo sunt oamenii cu origini mixte în timp ce mayașii sunt oamenii indigeni zonei. Mestizo constituie 60% din populația țării.
Cultura Guatemalei constă dintr-un amestec de tradiții spaniole și mayașe. În general, mayașii sunt oameni săraci ce trăiesc în mediul rural în timp ce mestizo trăiesc în centre urbane relativ dezvoltate.
De-a lungul anului au loc fel și fel de festivaluri religioase. Semana Santa, adică săptămâna sfântă, are loc în jurul Paștelui. În acea perioadă au loc festivaluri în toată țara.
Ziua independenței este, de asemenea, o adevărată sărbătoare. Oamenii o celebrează prin focuri de artificii, dansuri, parade, meciuri de fotbal și lupte de cocoși.
La aceste festivaluri sunt vândute diverse obiecte create de mayași printre care celebrele huipils, adică bluze colorate, purtate de femei. De asemenea lumea înalță zmeie în jurul cimitirelor.
Mâncarea tradițională a guatemalezilor constă din porumb, fasole, papaya și alte fructe și legume locale. Vânătoarea și pescuitul completează dieta acestora. Pe vremuri exista un desert pe bază de boabe de cacao de care doar nobilimea se putea bucura. Din fericire, în ziua de astăzi oricine poate să-l mănânce.
Sursă foto: pixabay.com, tripsavvy.com
Țări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Tanzania, leagănul umanității