Încălzirea globală este, după războiul nuclear, cea mai mare amenințare la adresa vieții pe Pământ. Chris Barrie este un amiral pensionat și fostul lider al Forţelor de Apărare Australiei. În opinia sa „după războiul nuclear, încălzirea globală produsă de umanitate este “cea mai mare ameninţare la adresa vieţii pe planetă”.
Studiul asupra încălzirii globale
Este ceea ce a scris Chris Barrie în cuvântul înainte al lucrării scrise de Centrul Naţional pentru Restaurarea Climei. Nu este un studiu ştiinţific, ci o încercare de a modela scenarii despre viitorul planetei în funcţie de cercetări existente.
Ea arată un viitor întunecat în care mai mult de un miliard de oameni se mută, producţia de alimente scade. În plus, unele din oraşele cele mai populate ale planetei vor fi parţial abandonate.
„Un viitor apocaliptic nu este inevitabil, dar fără măsuri drastice şi imediate, viitorul nostru nu arată bine”, mai spune Barrie.
Opiniile experților
Viitorul prezis de raport este unul plin de catastrofe globale. David Spratt şi Ian Dunlop, cercetători în schimbări climatice, avertizează că încălzirea globală reprezintă o „ameninţare existenţială la adresa umanităţii pe termen scurt şi mediu”.
Folosind concluzii ştiinţifice pre-existente, ei au ajuns la concluzia că o creştere a temperaturilor globale cu 3 grade celsius până în 2050 înseamnă că 55% din populaţia lumii pe 35% din teritoriul său reprezintă mai mult de 20 de zile căldură letală pe an, „dincolo de potenţialul de supravieţuire al umanităţii”.
Într-un asemenea scenariu, multe ecosisteme, inclusiv cele din zona arctică, pădurea amazoniană tropicală şi recifurile de corali s-ar prăbuşi. De-a lungul Africii de vest, Americii de Sud tropicale, în Orientul Mijlociu şi în Asia de sud-est ar fi peste 100 de zile pe an de căldură mortală, determinănd peste 1 miliard de oameni să părăsească aceste regiuni.
Producţia de alimente ar fi şi ea afectată din cauza scăderii populaţiilor de insecte și căldura prea puternică pentru oameni. Si, cel mai important, din cauza deficitului cronic de apă potabilă.
Creşterea nivelului oceanelor şi mărilor va face ca mulţi dintre locuitorii din Mumbai, Jakarta, Guangzhou, Hong Kong, Ho Chi Min City, Shanghai, Bangkok şi Manila să părăsească aceste oraşe
În mai, IPBES, un grup de cercetători afiliat ONU, a lansat un raport asupra biodeviersităţii globale care arată că 75% din suprafaţa terestră a planetei a fost „alterată semnificativ” şi un milion de specii se confruntă cu extincţia iminentă.
Dicționar
ecosistem: o zonă geografică în care plantele, animalele și alte organisme, precum și vremea și peisajul, lucrează împreună pentru a construi o formă de viață.
biodiversitate: întreaga gamă a variabilității organismelor vii în cadrul unui complex ecologic.
extincție: dispariția, moartea tuturor membrilor unei specii.