Simfonia a 10-a a lui Beethoven a fost recreată folosind inteligența artificială
Simfonia a 10-a a lui Beethoven a fost recreată folosind inteligența artificială. Această reușită ar putea da naștere unui nou curent de artiști care colaborează cu tehnologia. Simfonia a fost lansată recent cu ocazia aniversării a 250 de ani de la nașterea compozitorului german. Iată mai multe detalii.
Atunci când ne gândim la cei mai mari muzicieni din toate timpurile, unul dintre numele care ne vine în minte este cel al lui Ludwig van Beethoven. De-a lungul vieții, germanul a compus peste 700 de piese muzicale, printre care nouă simfonii. Impresionant este că în ultimul deceniu din viața sa, el a fost complet surd. Asta nu l-a oprit, însă, să compună.
Din nefericire pentru marii amatori de muzică clasică, compozitorul s-a stins din viață chiar în timp ce compunea cea de-a 10-a simfonie. Timp de sute de ani, cu toții ne-am întrebat cum ar fi putut să sune aceasta. Se pare că oamenii de știință au aflat răspunsul.
Arta se întâlnește cu tehnologia
O echipă de cercetători s-au folosit de inteligența artificială pentru a completa această simfonie neterminată. Dr. Matthias Röder a lansat această idee în anul 2019. Directorul Institutului Karajan din Austria a crezut că aceasta este o modalitate potrivită pentru sărbătorirea aniversării a 250 de ani de la nașterea cunoscutului compozitor. Această aniversare a avut loc în decembrie 2020.
Röder a început imediat să caute diverși experți în muzică pentru a-l ajuta să ducă la bun sfârșit proiectul. Din echipă a făcut parte și compozitorul Walter Wezowa dar și Dr. Ahmed Elgammal, creatorul unei tehnologii inovatoare de inteligență artificială pentru piața de artă.
Elgammal și colegii său au început proiectul prin a acomoda programul de inteligență artificială la muzica clasică. Ulterior, ei au decis să limiteze expunerea programului doar la muzica lui Beethoven. Între timp, Werzowa și echipa sau au încercat să descifreze schițele și planurile marelui compozitor pentru cea de-a 10-a simfonie.
În faza finală a proiectului, oamenii de știință au început să introducă în program notele muzicale ale compoziției neterminate. Elgammal era de părere că inteligența artificială poate să anticipeze notele lipsă cu ușurință. Acest lucru se datorează structurii matematice a muzicii.
Lansarea simfoniei a fost amânată de pandemie
Totuși, precum oamenii, nici inteligența artificială nu este perfectă. Programul începea să devieze de la tema principală a simfoniei după doar câteva note. Astfel, Elgammal a decis să înceapă să colaboreze mai îndeaproape cu Werzowa. Zilnic, acesta îi trimitea compozitorului sute de variații diferite de note compuse de inteligența artificială.
Werzowa le asculta pe toate și le alegea pe cele care păreau apropiate de ce ar fi compus Beethoven. Mai apoi, acestea erau introduse înapoi în program pentru a genera o nouă sugestie. Bucată cu bucată, echipa era din ce în ce mai aproape să finalizeze Simfonia a 10-a a lui Beethoven.
Pandemia a întârziat, însă, lansarea oficială a acestei simfonii. Ea a fost prezentată pe scenă pentru prima oară în Bonn, Germania, pe data de 9 octombrie, 2021. După cum vă puteți aștepta, creația inteligenței artificiale a născut diverse controverse.
Criticii sunt de părere tehnologia nu ar trebui folosită pentru a recrea procesul creativ uman. Elgammal și echipa sa sunt, însă, de altă părere. Ei consideră că aceasta poate fi doar o altă unealtă folosită de artiști pentru a se exprima în moduri noi.