PRIN LUMEA MODEI. Viktor & Rolf, designerii desprinși din basme
Poveștile din lumea modei sunt fascinante și fabuloase. O perspectivă în perpetuă schimbare, piese care revin, constant, în trend, moda e un loc unde creativitatea nu are limite și nici nu ar trebui să aibă. Astăzi, la rubrica PRIN LUMEA MODEI, vorbim despre Viktor & Rolf, designerii de modă ale căror creații sunt parcă desprinse dintr-o lume de basm.
Viktor Horsting și Rolf Snoeren, în vârstă de 52 de ani, sunt doi designeri de origine olandeză care în anul 1993 au înființat casa de modă Viktor & Rolf. Cei doi s-au cunoscut pe vremea când erau studenți la Academia de Arte Arnhem din Olanda. Ambii au copilărit în orașe mici, în care totul era monoton, liniștit și lipsit de culoare. Viktor spunea într-un interviu că atunci când era copil singurul loc plin de culoare, farmec și glamour erau revistele de modă. Îi păreau că prezintă niște lumi de vis. Viziunea lor a fost una comună. Și anume, aceea de a scăpa de plictiseală și monotonie. Și de a crea ceva colorat, impresionant, neobișnuit și cât mai creativ. După absolvirea facultății cei doi s-au mutat la Paris pentru a începe o carieră în lumea modei.
Creațiile lor nu sunt unele obișnuite, de purtat în viața de zi cu zi. Toate piesele vestimentare create sunt ca desprinse dintr-un basm, dintr-o poveste fantastică, unde totul este colorat, spectaculos, cu totul neobișnuit și neașteptat.
De la tulle, mătase, franjuri, denim, nasturi, materiale cu diverse imprimeuri, culori și altele, sunt îmbinate, lipite, cusute sau aplicate pe piesele vestimentare sub diferite forme, iar creativitatea și imaginația se văd în fiecare creație, iar croielile nu sunt deloc cele traditionale.
Sigiliul de ceară – logoul casei de modă și moda reciclată
Logoul casei de modă se aseamănă cu un sigiliu de ceară pe care este inscripționată o monogramă cu literele V & R de la numele celor doi designeri.
Colecția de toamnă – iarnă Viktor & Rolf din 2016 a fost făcută în totalitate din materiale reciclate. Au folosit haine pe care nu le mai purtau.
Sau resturi de materiale pe care le-au folosit în atelierul lor. Această colecție folosește elemente și piese din colecțiile trecute. Dar toate sunt remodelate și refolosite pentru a crea ceva nou. Nimic nu este aruncat, ci orice poate fi refolosit și reinventat pentru a crea ceva nou.
De pe podium la muzeu – 25 de ani în lumea modei
Creațiile celor doi au fost foarte apreciate atât în lumea modei, cât și în lumea artei. Muzeele Groninger și Kunsthal din Olanda sau Metropolitan Museum of Art din New York au dorit să expună câteva dintre creațiile celor doi.
În anul 2018, la Kunsthal, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de activitate în lumea modei, peste 60 de creații Viktor & Rolf au fost expuse în muzeu pentru vizitatori. Expoziția prezintă mai multe stadii ale parcusului celor doi în lumea modei.
Parada modei cu păpuși
Colecția de toamnă – iarnă din 2017, prezentată la Paris, a atras toate privirile. Asta datorită modelelor care au purtat capete supradimensionate de păpuși. Întreaga colecție este foarte teatrală. Cu elemente colorate, exagerate și supradimensionate. Care se joacă cu proporțiile. Iar atunci când privești modelele, ai impresia că privești niște păpuși gigantice.
Pe lângă această colecție, cei doi designeri au o casă de păpuși. Care arată ca un podium în miniatură, iar păpușile poartă câteva dintre creațiile lor.
Colecția care a stârnit cele mai multe controverse
„Dă-o naibii, plec la Paris”, „Lasă-mă în pace”, „Fără fotografii, vă rog”, „Nu sunt rușionoasă doar că nu îmi place de tine”, „Scuze că am întârziat, nu voiam să vin” sunt doar câteva din mesajele brotate, imprimate și atașate de rochii imense din tulle colorat, cu volane și trene. Designerii au declarat că pentru această colecție a fost nevoie de nu mai puțin de opt kilometri de voal! Această colecție a fost cu adevărat controversată în cadrul Săptămânii M odei de la Paris, în primăvara lui 2019.
Dacă niște rochii Victoriene din voal cu mesaje scurte atașate poate că se par cea mai îndrăzneață idee pe care cei doi designeri ar fi putut să o pună în practică, că amintim o altă colecție șocantă. În 2005, cei doi au pus pe podium „bed-dresses”, niște „rochii- pat” cu sau din plapumă și pernă.
Parfumurile „bombă”
Începând cu anul 2005 cei doi au intrat și în lumea parfumeriei, iar creativitatea își spune cuvântul în ceea ce privește designul sticluțelor de parfum. Spicebomb extreme, pentru bărbați, cu piper negru, arată precum o grenadă, iar cuiul de siguranță este chiar sigla casei de modă.
De asemenea, pentru unele parfumuri dedicate femeilor, cum ar fi Flowerbomb, clienții își pot alege culorile și accesoriile pentru a-și personaliza sticluțe.
Dicționar:
Glamour: farmec
Logo: Simbol, siglă formată dintr-un ansamblu de semne grafice, care constituie marca unui produs sau a unei firme
Sigiliu: Placă, mai ales de metal, cu mâner sau montată pe un inel, pe a cărei suprafață liberă este gravată o emblemă, o monogramă și care, aplicată pe ceară, pe acte, scrisori, colete le dă acestora autenticitate.