Liceul de Arte Plastice din Timișoara a fost transformat într-un laborator de artă murală. Are legătură cu anul 2023
Elevii de la Liceul de Arte Plastice din Timișoara și studenții Facultății de Arte și Design, alături de profesori și artiști, au transformat școala într-un laborator de artă murală. Tinerii au învățat diverse tehnice ale artelor murale și decorative. Proiectul are legătură cu anul 2023, iar în continuare vă oferim detalii.
Alături de elevi și studenți au fost Corina Nani și Mihai Zgondoiu din partea Facultății de Arte și Design. De asemenea, alături le-au fost și Monica Sabău, Ariana Țuțuraș, Camelia Hîrja, Ioana Maria Junc, din partea Liceului de Arte Plastice din Timișoara. O suprafață de 200 de metri pătrați din curtea liceului a prins viață.
„Memoriile Cetății, ediția a IV-a, a acordat o atenție deosebită componentei educaționale, iar rezultatul a fost pe măsură: o intervenție cu caracter permanent pe o suprafață de 200 de metri pătrați din curtea Liceului de Arte Plastice din Timișoara. Reflectând vizual tema programului din acest an, „Bega – între trecut și viitor”, precum și legăturile pe care canalul le creează cu orașele din Serbia, artiștii și profesorii coordonatori Corina Nani, Mihai Zgondoiu și Horațiu-Cristian Pavelescu au lucrat cu 26 de elevi de la Liceul de Arte Plastice și cu opt studenți de la Facultatea de Arte și Design în tehnici precum pictură murală, grafitti și ceramică aplicată”, transmit reprezentanții proiectului.
Practic, Liceul de Arte Plastice a fost transformat într-un laborator de artă murală. Puteți vedea pas cu pas etapele prin care liceul a trecut intrând aici.
Mai multe despre proiect
„Personal, am avut ocazia să interferez în atelierele propuse cu tehnica mozaicului respectiv tehnica ceramicii, construind un dialog printr-o tehnica hibrid care le-a permis elevilor să înțeleagă întreg procesul tehnologic al obiectului ceramic. De la lut la biscuitare și glazurare. Atelierul de ceramică și serialitate realizat alături de prof. Gloria Gratti a aprofundat această artă, lucrările realizate urmând să fie baza unor viitoare proiecte interdisciplinare.
Lucrările de artă murală ale studentelor Julia Toth și Andreea Baban au completat fericit bunele practici educaționale, reliefând importanța acestor demersuri în crearea de competențe, de cunoștințe aprofundate, marcând, totodată, rolul creativității în planul educațional”, a declarat Horațiu-Christian Pavelescu, coordonator al programului educațional Memoriile Cetății.
Mihai Zgondoiu consideră că această direcție educațională a proiectului este una benefică pentru tinerele generații. „Alături de elevi și studenți, coordonați de Horațiu-Cristian Pavelescu, am realizat pe gardul Liceului de Arte din Timișoara o pictură murală de mari dimensiuni. Cu inserții de stencil și ceramică aplicată. Pornind de la tema „Bega – între trecut și viitor” am imaginat cursul râului Bega prin localitățile din România. Suprapus cu elemente de faună și detalii urbane, redate printr-un colorit contrastant și de impact. Întâlnirea elevilor și studenților cu câteva din tehnicile post-graffiti a fost una benefică și relaxantă. Faptul că o parte din proiectul „Memoriile Cetății” s-a concentrat anul acesta pe o direcție educațională, a fost poate unul dintre marile câștiguri privind tinerele generații de creatori și nu numai” , a menționat lector univ. Dr. Mihai Zgondoiu.
Anul acesta programul Memoriile Cetății continuă cu alte două proiecte. Cinci acoperișuri ale vaporașelor de pe Bega vor fi pictate. Celălalt proiect se numește „Poezia de stradă – Minutul de poezie”. Zi de zi la radio, în centre comerciale, corporații și librării se aud versurile a peste 20 de poeți.