Biodiversitatea urbană. Proiectul Muzeului Antipa despre natura din orașe
Muzeul Antipa, alături de BRD, urmează să lanseze un proiect inedit despre natura din orașe. Programul despre biodiversitatea urbană urmărește să ne prezinte animalele și plantele cu care orășenii se întâlnesc zilnic. Doar așa putem să învățăm cum să le protejăm. Iată mai multe detalii.
Atunci când ne gândim la natură ne gândim, de obicei, la natura sălbatică. De cele mai multe ori uităm că ea există și în orașe. Din această cauză noi nu suntem deloc informați când vine vorba despre animalele și plantele care ne înconjoară.
Muzeul Antipa, în parteneriat cu BRD, își propun să adreseze această problemă. Ei au lansat un program despre biodiversitatea urbană. Astfel, cu toții vom putea învăța să identificăm cu ușurință vietățile care sunt prezente în viața noastră de zi cu zi.
Riscăm să distrugem toată viața de pe glob
”Strategia Uniunii Europene pentru biodiversitate până în anul 2030 recunoaște că biodiversitatea urbană este importantă pentru conservarea naturii. Dezvoltarea unor orașe verzi nu se poate face fără să ținem cont de speciile de animale și plante de lângă noi.
Mai mult, înțelegând de ce unele specii aleg să „se mute la oraș”, am putea înțelege cum activitățile umane influențează mediile naturale. Această influență nu este neapărat benefică, dacă ne gândim că, în prezent, ea face ne să trăim în mijlocul unei a șasea extincții în masă, când specii de plante și animale dispar în ritm accelerat.
În decursul istoriei vieții pe Pământ, după precedentele extincții în masă, planeta a fost capabilă să se trezească la viață. Acum există temerea că extincția aceasta provocată de activitatea umană ar putea duce la moartea planetei noastre.
Abordând alături de publicul și partenerii noștri tema aceasta, a studiului biodiversității urbane, dorim să îi facem pe oameni să redescopere dragostea de natură, pentru că a iubi natura înseamnă a o proteja, a o ajuta să-și revină. Avem datoria aceasta”, a declarat Luis Popa, Director General al Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Cercetător științific și doctor în Biologie.
Proiectul se va desfășura online
Proiectul se va desfășura în următoarea perioadă în mediul online și social media. Cei curioși vor putea citi articole ale cercetătorilor Muzeului despre biodiversitate urbană. De asemenea, vor fi organizate conferințe și transmisii live pe pagina de Facebook a Muzeului Antipa.
Primul eveniment se va desfășura joi, 11 noiembrie 2021, începând cu ora 13:30. Este vorba despre un eveniment live transmis online pe pagina oficială de Facebook a instituției. Participanții vor avea șansa să descopere etapele preparării fluturilor alături de Mariana Chioibașu, conservator în Compartimentul de Evidență și Conservare al Muzeului Antipa.
Cel de-al doilea eveniment va avea loc pe 18 noiembrie, de la ora 18:00. De această dată invitatul va fi dr. Cristian Iojă, Director al Departamentului Geografie și Mediu, Profesor în cadrul Facultăți de Geografie, Universitatea din București și Cercetător științific în cadrul Centrului de Cercetare a mediului și Efectuare a Studiilor de Impact. Acesta va vorbi despre „Provocările de mediu în orașele din România”. Discuția va avea loc într-o conferință transmisă live pe pagina de Facebook a Muzeului Antipa.
De asemenea, instituția va colabora în cadrul acestui proiect cu Mindcraft Stories. Pe platforma online a acestora veți putea găsi informații despre biodiversitatea urbană, de la porumbei și până la rolul melcilor într-un ecosistem.