Locuri de poveste din România. După declanșarea pandemiei vacanțele exotice sau în străinătate nu prea vor mai fi posibile. Iar toată atenția se întoarce spre locurile din țară. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Pentru că toamna e pe sfârșite și e păcat să nu vă bucurați de ea, azi vă vorbim despre Cheile Bicazului, o zonă care vă oferă nu una, ci mai multe atracții turistice. Această zonă este una din cele mai atractive din țară. Cheile Bicazului sunt situate în partea centrală a Munților Hășmaș, aparținând Carpaților Orientali. La nord și nord – vest sunt delimitate de Suhardul Mare (1506 m), iar la sud – est de Suhardul Mic (1352 m). Cheile fac legătura între județele Neamț și Harghita, având o lungime de 8 km.
Ce poți vedea în zonă
Zona merită vizitată în orice anotimp al anului, iar asta fiindcă drumul oferă o priveliște minunată. Cu atât mai mult acum când frunzele au fel și fel de culori. Iată câteva din atracțiile zonei. „Tot drumul din Cheile Bicazului este format de serpentine de o frumusețe deosebită. Pereții de calcar ai stăncilor ascund peșteri de o deosebită frumusețe (Peștera Neagră, Peștera Cascada) și avene (Licas, Avenul cu Trei Intrări). Toate micile cursuri de apă afluente Bicazului fac la rândul lor alte chei cum ar fi: Cheile Laposului, Cheile Sugaului, Cheile Bicajelului. Pe parcurs se pot admira Piatra Altarului – un masiv stâncos de 1120 m altitudine, masivele stâncoase Piatra Pinteștilor (847 m) și Piatra Arșiței (835 m). Printre alte stănci mai deosebite din zonă amintim Piatra Surducului, Poarta de Piatră și Polițele Bardosului”, se arată pe site-ul Primăriei Bicaz Chei.
Cheile Bicazului fac parte din Parcul National Cheile Bicazului – Hășmaș ce are ca arii protejate: Lacul Roșu, Cheile Bicazului, Cheile Sugaului, Hășmașul Mare – Piatra Singuratică și Hășmașul Negru.
Dicționar
Chei: vale îngustă, lipsită de albie majoră, între doi pereți înalți și abrupți. Acolo unde apa râului, întâlnind roci compacte, exercită o puternică eroziune în adâncime;
Avenă: prăpastie circulară formată în roci calcaroase, în care se scurg adesea apele de suprafață.