Primul deșert cu nisip din Europa a apărut în Rusia. Autoritățile trag un semnal de alarmă
În Rusia s-a format în ultimii ani primul deșert cu nisip din Europa. Autoritățile ruse trag un semnal de alarmă cu privire la impactul schimbărilor climatice asupra țării. Iată ce măsuri au luat experții pentru a încerca să oprească răspândirea dunelor de nisip.
Schimbările climatice modifică planeta chiar sub ochii noștri. Deși pare greu de crezut, în ultimii ani s-a format primul deșert cu nisip din Europa. Este vorba despre o întindere cu o suprafață impresionantă ce s-a format în republica Kalmîkia din Rusia.
Experții ruși încearcă din răsputeri să oprească răspândirea dunelor de nisip din jurul satului Bergin care are o populație de câteva sute de persoane. Svetlana Bodzhaeva, expertă în gestionarea pământurilor aride, analizează probe de sol și inspectează toți arbuștii plantați cu acest scop.
„Odată aici erau nisipuri deschise. Acum, arbuștii de Calligonum plantați și-au făcut treaba. Ei au oprit mișcarea nisipurilor. Acest focar de deșertificare ar fi acoperit complet satul Bergin cu nisip în câțiva ani. Putem spune că am salvat satul de la a fi acoperit cu nisip”, a declarat conform euronews Bodzhaeva.
Temperaturile din Rusia sunt în creștere
Cercetătorii susțin că temperaturile din Rusia vor crește până la dublul mediei globale. Este vorba despre temperatura medie a latitudinii respective. Bergin este doar unul dintre satele în pericol de dispariție. Acest pericol este cauzat de schimbările climatice. Fenomenele neobișnuite se manifestă de la nordul Arctic și până la porțiunea agricolă sudică a țării.
„Problema deșertificării este cu adevărat mare din cauza ultimilor doi ani, care au fost secetoși. De asemenea, și pășunatul excesiv, dincolo de orice regulă, este una dintre cauze. În special, pășunile nu întineresc”, a declarat Alexander Kladiev, expert în sol și deșertificare.
Prioritățile zonei sunt clare pentru autorități. Pentru început trebuie protejată zootehnia locală. O altă prioritate urgentă este stoparea eroziunii teritoriului cauzată de impactul animalelor din regiunea care se confruntă cu un proces de deșertificare.