Invențiile au schimbat viața oamenilor. Ciocanul și cuiul, unele din cele mai vechi invenții
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Unele dintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre ciocan și cui, unele dintre cele mai vechi invenții.
Probabil că nu există casă în care să nu se regăsească cel puțin un ciocan și câteva cuie. Deși au apărut alte ustensile mai moderne, ciocanul rămâne la îndemâna oricui. Este un fel de străbunic al tuturor uneltelor inventate. Nu se știe când a fost inventat ciocanul, însă asta fiindcă a fost foarte de demult. La început nu arăta așa cum îl știm azi, dar oamenii se foloseau de el chiar și pentru a obține hrană.
Arheologii au descoperit că prima apariție a unui instrument folosit ca ciocan a avut loc în urmă cu 3,3 milioane de ani, scrie langs.co.uk. Pe atunci ciocanul era de fapt o… piatră. Apoi, după mulți, mulți ani, oamenii s-au modernizat puțin și i-au adăugat pietrei o coadă de lemn. Aceasta a fost legată cu piele, viță de vie sau chiar păr.
Alte variante ale ciocanului
Peste alți câțiva ani a apărut și ciocanul din metal și bronz. Practic, piatra a fost înlocuită cu aceste materiale. Ciocanele au evoluat odată cu apariția proceselor de turnare. Acest lucru a permis să se facă o gaură în bronz pentru a putea prinde mânerul. În anul 1200 î. Hr. oamenii au început să folosească fier în locul bronzului și metalului. De atunci și până-n prezent ciocanele au luat diferite forme. Unele au formă rotundă, altele pătrate, unele sunt cu muchii tăioase.
Ciocanul este folosit în cea mai mare parte pentru a bate cuie. Dar ce ne facem dacă batem un cui unde nu trebuie sau vrem să scoatem un cui de undeva? Există un ciocan și pentru asta. Se numește ciocan de dulgher. Acesta are două gheare între care se prinde capul cuiului și se poate scoate.
Cuiul, prietenul ciocanului
Cuiul este o altă invenție a cărei dată exactă de apariție nu se știe. Arheologii au găsit în Egipt cuie care datează în jurul anului 3.400 î. Hr., scrie monroeengineering.com. Unii istorici cred totuși că ele au apărut mult mai devreme. În orice caz, cuiul are mii de ani vechime. Înainte cuiele au fost realizate manual de către profesioniști calificați. Metalurgiștii creau mai întâi arbori lungi și subțiri de metal, de obicei folosind fier încălzit. Apoi, folosind ciocanul, arborii erau loviți din loc în loc pentru a crea cuiele. Abia la începutul secolului al XIX-lea a fost introdusă moara de tăiat. Cu ajutorul ei metalurgiștii au reușit să producă în masă cuie.