Elevii vor susține mai puține teze. Anunțul ministrului
Astăzi, 1 noiembrie, ministrul interimar al Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, a dat declarații de presă. Acesta a anunțat, printre altele, că elevii vor susține mai puține teze. Iată mai multe detalii.
Din cauza pandemiei, după cum bine știți, sistemul de învățământ este afectat. În prezent, din cauza numărului mare de infectări, elevii se află în vacanță. Ei urmează să se întoarcă de luni la școală. Nu se știe încă dacă se vor întoarce în bănci sau vor învăța online, însă acest lucru va fi cunoscut vineri, 5 noiembrie. Una din măsurile pe care Ministerul Educației le-a luat a fost reducerea numărului de teze pe care elevii le vor susține. Iată declarațiile ministrului.
„Înțelegând dificultățile, analizând solicitările, am decis împreună cu colegii mei din Ministerul Educației să reducem numărul de teze pe care elevii le vor susține în acest an, prin excepție. La clasa a VIII-a vom avea în loc de trei teze doar două teze. Deci toți elevii din gimnaziu vor avea doar două teze de susținut. Cu prezență fizică. Pentru liceu am redus numărul de teze de la patru la trei. Această reducere va face obiectul reglementărilor pe care, așa cum am anunțat, le vom anunța în data de 5 noiembrie. La finalul acestei săptămâni”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu.
Minim două note pentru încheierea mediilor
Ministrul a mai anunțat și că elevii vor avea nevoie, la fel ca anul trecut, de două note pentru a-și putea încheia media. „Fac următoarea precizare: de mulți ani ponderea unei teze este de 25% în media finală. Vom reduce numărul de note necesare și anul acesta pentru încheierea mediei la două. Minim două. Dacă vom avea două note și a treia notă teză cu 25% înseamnă că fiecare notă va avea o pondere de 37,5%. Adică o pondere mai mare decât teza, decât nota la teză.
Dar teza, atâta vreme cât am avut foarte multe școli care au funcționat în online și care din păcate vor mai funcționa în online, nota la teză va avea o pondere mai mică în raport cu oricare din notele pe care elevul le va primi. Fie că vorbim de elevi de gimnaziu, fie că vorbim de elevi de liceu. Am considerat necesar să aducem aceste clarificări ce vor face obiectul reglementărilor de vineri”, a explicat ministrul.
Când se susțin tezele
Elevii vor putea susține tezele începând cu data de 6 decembrie. Ministrul a precizat că fiecare profesor poate stabili data de susținere astfel încât elevii să-și mai poată corecta media, prin note, în cazul în care sunt nemulțumiți.
„Vă anunț încă de pe acum că tezele vor putea fi susținute începând cu data de 6 decembrie. Va fi la latitudinea fiecărui cadru didactic să stabilească perioada optimă de susținere a tezelor în așa fel încât fiecărui elev să-i rămână la dispoziție o perioadă de timp în care să-și poată corecta rezultatele în cazul în care acestea n-au fost satisfăcătoare. Pentru elevii care nu vor putea să susțină teze cu prezență fizică, din motive independente de voința lor, și ne gândim bineînțeles la cazuri de infectare sau de carantinare, acest lucru se va putea face după revenirea la școală. Chiar dacă revenirea se face în semestrul II. Este o procedură deja cunoscută, deja aplicată.
Am încercat să acoperim toate situațiile posibile, înțelegând că nu putem face din educația din România obiectului unui plebiscit care ar însemna practic disoluția statului, desființarea Ministerului Educației. Ar însemna ca evaluările să fie făcute prin vot de părinți și elevi. Atâta vreme cât sunt ministrul Educației, interimar sau altfel, nu voi abdica de la interesul elevilor pentru un sistem de educație atât cât se poate de performant în condiții care nu depind de sistemul de educație, și mă refer la evoluția epidemiologică”, mai spune Sorin Mihai Cîmpeanu.
Dicționar
Plebiscit: consultare prealabilă a cetățenilor, care urmează să se pronunțe prin „da” sau „nu” asupra unui proiect de lege sau a unui act de stat de o importanță deosebită;