Cele mai interesante plante din lume: Pando, cel mai mare organism
Când ne gândim la clone ne gândim, de obicei, la filme science-fiction. Ele există, însă, și în realitate. Astăzi vă vom povesti mai multe despre o colonie de copaci și anume despre Pando, cel mai mare organism din lume. Iată cum a reușit o singură plantă să ajungă de dimensiunea unui sat.
Copacii sunt cele mai mari plante de pe glob. Această informație nu este o surpriză pentru nimeni. Există însă un copac, sau mai bine zis o rețea de copaci, mai mare decât orice ți-ai imaginat vreodată.
Pando este o colonie clonală a unui plop mascul din America de Nord. Fiecare copac al acestei colonii este identic din punct de vedere genetic și cu toții împart același sistem de rădăcini. Dacă ați văzut filmul Avatar atunci acest concept nu vă este străin. Și în film toate plantele erau conectate și comunicau între ele. Am putea spune că Pando este sursa de inspirație.
Are 6.600 de tone
Acest organism impresionant se află în Fishlake National Forest, Utah. El se întinde pe o suprafață de 43,6 hectare iar cercetătorii estimează că are o greutate de 6.600 de tone. Asta înseamnă că nu este doar cel mai mare organism din lume, dar și cel mai greu. Recordurile sale nu se opresc însă aici. Oamenii de știință sunt de părere că Pando are o vârstă de minim câteva mii de ani, asta făcându-l și cel mai bătrân organism din lume.
Pando a fost identificat în anul 1976 de către Jerry Kemperman și Burton Barnes. Ulterior, Michael Grant, Jeffrey Mitton și Yan Linhart de la University of Colorado at Boulder l-au reexaminat în anul 1992 și au stabilit că este cel mai mare organism din lume.
Interesant mai este că reînnoirea constantă a rădăcinilor nu ne permite să estimăm cu adevărat vârsta lui Pando. Unii oameni de știință susțin că această colonie de copaci ar putea avea chiar și vârsta de un milion de ani. Totuși, alții susțin că nu ar fi putut supraviețui epoca glacială de acum 16.000 de ani.
Pando este în pericol
Din păcate, această minune a naturii este pe moarte. Un studiu recent al cercetătorilor de la Utah State University a scos la iveală faptul că Pando s-a tot micșorat de-a lungul ultimelor decenii.
Oamenii de știință au analizat solul dar și fotografii aeriene făcute pe parcursul ultimilor 72 de ani. Ei au ajuns la concluzia că responsabile de moartea lui Pando sunt animalele care pasc în zonă dar și intervențiile umane. Cel mai probabil, mâncând frunzele căzute toamna animalele au limitat creșterea de copaci noi în sistem. Și potecile dar și liniile de curent sunt, însă, responsabile pentru această tragedie.
Există însă și vești bune. Cercetătorii au descoperit că în zonele îngrădite ale lui Pando platanii au reușit să se înmulțească și să crească fără probleme. Astfel există însă speranță pentru viitorul acestui organism impresionant.