Tabără de vindecare pentru copiii cu răni emoționale
Copiii din familiile defavorizate nu au nevoie numai de lucruri materiale. Da, o haină și niște rechizite le sunt de mare ajutor, însă și sufletul lor are nevoie de atenție. În perioada 11 – 14 noiembrie Asociația Inima Îți Vorbește organizează o tabără de vindecare pentru copiii cu răni emoționale. Mai multe detalii despre proiect ne-a oferit Angela Drăghia, președintele asociației.
De această tabără vor beneficia copii care provin din familii cu o situație financiară precară și care au probleme de identificare socială și emoțională. Tabăra va avea loc la Muntele Mic și este complet gratuită. Toate costurile sunt suportate din donațiile făcute către asociație.
„Această tabără este destinată copiilor defavorizați care au dificultăți de comunicare, integrare și adaptare socială. Astfel, ne-am propus, ca pentru prima ediție a acestei tabere, să selectăm 12 copii din familiile defavorizate pe care le avem în evidență, copii care au nevoie de suport emoțional și educativ și să-i ducem departe de casă, departe de griji. Ne dorim să le creăm un mediu adecvat de lucru în care să îi ajutăm să descopere ce sunt emoțiile, cum le pot exprima, gestiona pentru a se putea integra mai ușor în societate, pentru a avea relații benefice atât la școală, cât și acasă și nu în ultimul rând,pentru a înțelege cât sunt de minunați și de speciali”, a declarat pentru ȘTIRI PENTRU COPII Angela Drăghia, președintele Asociației Inima Îți Vorbește.
Activitățile la care vor lua parte copiii
Pe parcursul celor patru zile copiii se vor juca și vor avea parte de drumeții și plimbări în natură. Dar, cel mai important, vor avea parte de activități care să le vindece rănile emoționale. De asta se va ocupa atât Angela Drăghia, care e doctorand în programare neuro – lingvistică, cât și psihoterapeutul Lidia Burducea. „Mi-a plăcut ideea Angelei și imediat m-am mobilizat să mă implic în acest proiect. De multă vreme mi-am dorit să le vin în întâmpinare copiilor care nu au posibilități financiare și au anumite dificultăți în dezvoltarea lor personală.
În această tabără îmi propun să-i învăț pe acești copii să înțeleagă ce înseamnă emoțiile reprimate, iar ca suport de lucru în acest sens voi folosi Metoda „Deblocare Emoțională Profundă”. O metodă plină de curiozitate, interes, studiu, cercetare aprofundată, practică și rafinarea îmbinării unor filozofii și metodologii cu intenția de a promova cunoașterea și sănătatea emoțională și mentală a copiilor”, ne-a declarat Lidia Burducea, psihoterapeut.
Proiectul nu ar fi fost posibil fără sprijinul primit din partea oamenilor și a diferitelor organizații. O firmă de transport le va asigura copiilor drumul până la Muntele Mic și înapoi, iar o donație impresionantă de 5.000 de lei acoperă costurile de cazare și mâncare. Pe lângă asta copiii vor primi un rucsăcel cu lucruri de igienă personală, pijamale, ciorapi groși, lenjerie intimă, cadouri personalizate, jocuri, dulciuri etc.
Motivele pentru care se implică oamenii
Alina Miclea este unul din voluntarii care s-a alăturat proiectului și are trei motive bine întemeiate pentru care face asta. Primul dintre ele este că poate fi un model pentru copilul ei. Apoi, consideră că mâinile ce ajută sunt mai importante decât cele care doar se roagă. Al treilea motiv pentru care a ales să se implice este fiindcă e un mod de viață pentru ea.
A ales să se implice fiindcă proiectul reprezintă un ajutor real pentru copii. Mai ales că unii dintre ei sunt copiii unor mame care fac parte dintr-un proiect numit „Adoptă o mamă singură”. Acesta a ajuns la un număr de 96 de mame singure. Alina consideră că în echipă lucrurile se pot face mult mai ușor. „Cel mai important este faptul că împreună reușim să ajutăm eficient mai multe suflete”, spune ea. De asemenea, Alina spune că s-a alăturat proiectului deoarece Angela e un om cu inițiativă, iar lumea are nevoie de astfel de oameni.
Asociația nu este la prima activitate în care ajută copiii din familii defavorizate. În vară un număr de 10 copii au avut parte de prima lor vacanță. Asociația și-a propus să organizeze în continuare activități prin care cât mai mulți copii să fie ajutați.