Locurile de joacă sunt prea sigure? Părerea psihologilor britanici
Locurile de joacă sunt prea sigure. Aceasta este părerea unor psihologi de copii britanici. Conform acestora, cei mici au nevoie de un mediu puțin mai riscant pentru a se dezvolta corespunzător. Iată mai multe detalii.
Grija oricărui părinte este să-și protejeze copilul. Fie că cei mici se joacă acasă, în curte sau în locurile de joacă, adulții încearcă mereu să se asigure că aceștia sunt într-un mediu fără pericole.
Experții sunt, însă, de părere că locurile de joacă ale copiilor ar trebui să fie mai „periculoase”, sau doar să dea această impresie. Dr. Helen Dodd, profesor de psihologie a copiilor de la Universitatea Exeter, spune că parcurile ar trebui să aibă un anumit factor de risc. Aceste riscuri controlate ar trebui să le dea oportunitatea copiilor să iasă din zona lor de confort.
Copiii trebuie să simtă adrenalină
Cu toții avem emoții atunci când încercăm lucruri noi. Acest lucru presupune chiar și un obstacol la loc de joacă unde nu ai mai fost până acum. Acei „fluturi în stomac” pe care cu toții îi simțim sunt doar manifestări ale adrenalinei din corp, adică a unui hormon care se produce atunci când suntem entuziasmați sau speriați.
Dr. Dodd este de părere că această senzație trebuie experimentată deja din timpul copilăriei. Pe viitor, ea ne poate ajuta să ne dăm seama ce poate fi făcut și ce este, de fapt, prea periculos.
De asemenea, depășirea unei frici sau obținerea unui rezultat despre care credeai că nu este posibil îți dă încredere și te face să te bucuri de experiență și mai mult.
„Niciunul dintre noi nu vrem să-i vedem pe cei mici că se lovesc”, a declarat conform BBC Dr. Dodd. „Totuși, atunci când adulții încearcă prea tare să aibă grijă de cei mici, ei uită de fapt care sunt beneficiile jocurilor. Astfel, adulții ajung să proiecteze locuri de joacă gândindu-se doar la siguranță. Ei nu se gândesc la cât de important este pentru un copil să-și testeze limitele.”
Istoria locurilor de joacă
Locurile de joacă au devenit populare în vestul Europei la începutul secolului XX. Parcurile tematice de aventură au apărut puțin mai târziu. După Cel de-Al Doilea Război Mondial, autoritățile au decis să recicleze gunoaiele. Astfel ei au transformat zonele de bombardament, zonele de construcție și zonele pustii în areale unde copiii puteau veni pentru a explora și pentru a se juca.
De atunci, ele au tot evoluat, devenind tot mai sigure și mai atrăgătoare pentru cei mici. Toboganele, leagănele și pereții de cățărat au devenit din ce în ce mai comune. Ele erau făcute din metal, plastic și lemn.