COMORILE MUZEELOR. Povestea călărețului de teracotă și cum a rămas în urmă doar calul
Din culisele Muzeului Național al Banatului vă prezentăm astăzi povestea călărețului de teracotă. Din păcate, în prezent a mai rămas doar calul din statueta ecvestră. Haideți să aflăm mai multe despre această figurină interesantă descoperită în Cipru.
Locuitorii insulei Cipru realizau figurine care înfățișau oameni și animale încă din perioada neolitică. Cele mai vechi artefacte de acest fel datează de acum mai mult de 10.000 de ani. Ele reprezintă figuri umane și au fost descoperite în locuințele oamenilor din acea perioadă.
Apogeul acestor figurine a fost atins între anii 800 – 500 î.Hr. Pe lângă figurinele feminine prezente în toate celelalte perioade, acum au apărut și figurinele ce reprezentau bărbați. Aceștia erau fie singuri, fie alături de alte animale precum caii.
Figurina muzeului din Timișoara
De asemenea, existau multe figurine care erau folosite drept ofrande în sanctuare. Una dintre acestea face parte din colecția Muzeului Național al Banatului. Figurina din teracotă înfățișează un cal pe suprafața căruia se găsesc diverse modele geometrice pictate cu roșu și negru, dar și două stele. Istoricii cred că povestea călărețului de teracotă a început în secolul al VI-lea î.Hr.
Gâtul calului este ușor disproporționat, lat și aplatizat. Artefactul a trecut de-a lungul timpului printr-un proces de restaurare. Principala modificare a fost reîntregirea piciorului stâng din față. De asemenea, gâtul a trebuit să fie reatașat, cu ajutorul ghipsului, de restul corpului.
Calul nu este complet
Din păcate figurina nu este completă. Ei îi lipsește călărețul care era atașat de spatele calului. Dacă sunteți atenți puteți observa urmele lăsate lipsa lui. De asemenea, mai lipsesc părți din botul și din urechile calului.
Această figurină face parte dintr-o colecție de obiecte antice cipriote descoperite de către Luigi Palma di Cesnola în urma săpăturilor sale de pe insulă. Ea a fost donată în anul 1889 de către Ormós Zsigmon, o importantă figură culturală din zona Banatului. Alături de figurine au mai fost donate și scrisori care i-au aparținut italianului.
Dicționar: teracotă – produs ceramic obținut prin arderea argilei