Ora de iarnă. Este posibil să dăm ceasul înapoi pentru ultima oară
România va trece în acest sfârșit de săptămână la ora de iarnă. Aceasta este posibil să fie ultima dată când va trebui să ne ajustăm la un nou orar. Iată care este istoria orei de vară și celei de iarnă dar și cum s-a decis oprirea acestei treceri.
Știați că în acest sfârșit de săptămână este posibil să ne vom bucura de ultima oră de somn în plus? Este vorba despre noaptea zilei de 30 spre 31 octombrie. Atunci se va face trecerea de la ora de vară la cea de iarnă.
Această schimbare are loc în fiecare an. Omenirea face această trecere de mult mai mult timp decât am crede. Este o adevărată poveste modul în care s-a ajuns la această decizie.
Schimbarea a venit ca o măsură de economisire
Inițial ideea i-a aparținut lui Benjamin Franklin, unul dintre părinții fondatori ai Statelor Unite ale Americii. El a propus decalarea orarului în anul 1784 în cotidianul francez Le Journal de Paris.
Benjamin Franklin a scris un adevărat eseu intitulat „An Economical Project” (un proiect econom). Acesta conținea diverse idei pentru economisirea uleiului folosit pentru lămpile de iluminat.
Economisirea uleiului a fost una dintre principalele preocupări ale lui Benjamin Franklin din perioada în care a locuit în Paris la vârsta de 78 de ani. Într-o dimineață de vară el s-a trezit la ora șase și a rămas uimit de câtă lumină îi intră în cameră. La început credea că lămpile de pe stradă sunt responsabile de acest lucru. După ce a deschis draperiile, însă, a observat soarele care răsărea la orizont.
La început lumea nu a fost mulțumită de schimbare
Ulterior, ideea a fost preluată de William Willet, un constructor britanic. Într-o dimineață de vară a rămas și el uimit din același motiv. Chiar dacă afară era lumină, obloanele caselor erau închise.
Inițial, britanicul a propus în 1907 să se adauge 20 de minute în fiecare duminică din aprilie. Acestea urmau să se scadă în duminicile lunii septembrie. În 1908 s-a și implementat pentru scurt timp noua regulă în Marea Britanie. Totuși, populația nu a fost foarte mulțumită de noul sistem.
Ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în Germania în anul 1916. Această schimbare avea să rămână valabilă între 30 aprilie și 1 octombrie. La scurt timp, în anul 1916, a venit rândul britanicilor. Ei au implementat ora de vară între 21 mai și 16 octombrie. Mai apoi le-au călcat pe urme și Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia și Tasmania.
Noul orar a ajuns în Statele Unite abia în anul 1918. El a fost folosit pentru scurt timp, adică până în 1919. Fermierii s-au opus orei de vară.
Adevărul este că trecerea la ora de vară a cauzat o confuzie generală în Statele Unite. Fiecare stat avea propria sa regulă de introducere. Toată situația s-a menținut până în 1966.
Nu toată lumea ora de vară
Totuși, nu toate țările folosesc acest orar. De exemplu Japonia și China nu folosesc ora de vară. De asemenea, nicio țară din zona Ecuatorului și de la tropicul Capricornului nu face această trecere. Doar 70 de țări din lume beneficiază de o oră de somn în plus în timpul toamnei.
Ora de vară a ajuns în România în anul 1932. Ea urma să fie implementată între 22 mai și 2 octombrie. Totuși, între anii 1933 și până în 1940 s-a renunțat la această idee. S-a preferat modificarea orarului în prima duminică din aprilie până în prima duminică a lui octombrie.
Pentru a evita crearea de confuzii, în anul 2001 a fost emisă o directivă europeană care reglementează schimbarea orei. Astfel, toate statele europene au decis să facă schimbul în ultimul weekend din martie și ultimul weekend din octombrie.
Uniunea Europeană a consultat populația cu privire la cele două orare
În anul 2018, deputații europeni au decis să facă o evaluare a schimbărilor de orar. Mai multe inițiative cetățenești s-au arătat îngrijorate față de această schimbare bianuală a orarului. Chiar și studiile au arătat că modificarea acestuia are anumite efecte negative asupra sănătății umane.
Astfel parlamentul european a decis să organizeze o consultare online în perioada 4 iulie – 16 august 2018. 4,6 milioane de persoane din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au răspuns. Acesta este cel mai mare număr de răspunsuri primite vreodată în cadrul unei consultări publice.
Cetățenii au dat un mesaj clar. 84% dintre aceștia s-au arătat dornici să renunțe la schimbarea de două ori pe an a orarului. Astfel, Comisia Europeană a propus implementarea acestei măsuri în anul 2019. Unele state membre s-au opus, însă.
Este posibil să fie ultima trecere la ora de iarnă
Ulterior s-a ajuns la concluzia că renunțarea la ora de vară va avea loc începând cu 2021. Fiecare stat membru urma să decidă pe ce oră va rămâne. Cei ce doresc să rămână pe ora de vară au făcut ultima modificare în ultima duminică din martie a anului 2021. Cei ce preferă ora de iarnă, adică ora standard, vor face ultima modificare în ultima duminică din luna octombrie, adică în acest weekend.
România este una dintre țările care ar putea renunța la ora de vară. Totuși nu s-au luat măsuri concrete în acest sens. Dacă se decide renunțarea la ora de vară atunci am putea spune că suntem martori la istorie. Cea mai tristă parte este că nu ne vom mai bucura de o oră de somn în plus în fiecare toamnă.