În curând vom putea merge în Serbia cu vaporul. Proiectul se apropie de final
Apele Române Banat au anunțat că în curând vom putea merge în Serbia cu vaporul. Proiectul transfrontalier România – Serbia, numit „Repararea infrastructurii de navigație pe Canalul Bega” se apropie de final. Iată mai multe detalii.
Zilele trecute pe pagina de Facebook a instituției a fost încărcat un clip video de aproximativ un minut în care se văd lucrările executate în localitatea Sânmihaiu Român, județul Timiș. „În dreapta insulei se poate observa barajul stăvilar reabilitat (reabilitare stavilă cilindrică și plană dublă, reabilitare casa stăvilar-monument tehnic), iar în partea stângă a insulei este ecluza. În momentul de față, Apele Române Banat pregătesc procedura de realizare a recepției acestor lucrări. Finanțarea este una europeană, prin fondurile Interreg-IPA CBC România-Serbia, iar partea română beneficiază de aproape 7 milioane de euro”, se arată în postarea de pe Facebook.
Un mijloc de transport pe care timișorenii îl au la dispoziție sunt vaporașele. Acum, iată că urmează ca folosind Canalul Bega să putem ajunge chiar în Serbia. Directorul Apelor Române Banat a fost invitat într-o emisiune TV unde a vorbit despre acest proiect. „Suntem bucuroși că am reușit prin acest proiect să contribuim la repararea infrastructurii de navigație. Mai mult, ne bucurăm că am reușit să reabilităm un nod hidrotehnic care este foarte important pentru Timișoara. Care are mai multe roluri pe lângă cel de navigație reglează debitele și pentru alte funcțiuni. Sperăm ca până la data de 2 decembrie când este gata finalul proiectului ca toți partenerii să fie gata cu fiecare activitate pe care o au de făcut”, a precizat Cristian Moisescu – Ciocan.
Cum arată lucrările de la Sânmihaiu Român puteți vedea urmărind clipul video publicat de Apele Române Banat, disponibil aici.
Dicționar
Hidrotehnic: ramură a tehnicii care se ocupă cu folosirea apei și cu proiectarea și executarea lucrărilor de folosire a apei, a energiei hidraulice și a lucrărilor de prevenire a distrugerilor provocate de ape;
Stăvilar: construcție de lemn, de beton sau de fier înălțată transversal pe cursul unei ape curgătoare, servind la reglarea nivelului apelor din amonte cu ajutorul stavilelor; baraj, zăgaz, opust;
Ecluză: construcție hidrotehnică specială executată pe traseul unei căi navigabile, pentru a face legătura între două porțiuni cu niveluri diferite.