Noua mașină zburătoare. Xpeng a lansat cel mai recent prototip
Veste bună pentru pasionații de tehnologie și de mașini. Xpeng a lansat recent prototipul pentru noua mașină zburătoare. Se pare că viitorul pe care îl vedeam în filme acum câțiva ani este din ce în ce mai aproape. Iată mai multe detalii.
Este vorba despre Xpeng, o companie de vehicule electrice din China. Ei și-au lansat propria variantă de vehicul electric cu aripi și roți.
Xpeng a declarat că producția în masă a vehiculului va începe în anul 2024. Prețul unui automobil zburător va fi de 157.000 de dolari. Există însă anumite probleme când vine vorba despre mașinile zburătoare. Încă nu există șosele destul de largi și nici o infrastructură care să reguleze zborul acestora. Din această cauză, experții sunt de părere că lansarea automobilului va fi, cel mai probabil, întârziată.
Deși pare greu de crezut, Xpeng are deja mai mulți competitori în domeniul mașinilor zburătoare. Producătorul de avioane Boeing a investit într-un sistem de taxiuri zburătoare dezvoltate de Porsche. De asemenea, eHang, o altă companie chinezească, a adunat peste 40 de milioane de dolari și a vândut până acum 70 de automobile cu aripi.
Mașina va zbura cu ajutorul a două elice
Xpeng își dorește să creeze mașini care merg cu ușurință atât pe șosele cât și în aer. Zborul va fi făcut posibil cu ajutorul a două elice atașate pe două brațe extensibile. Ele vor ieși din lateralele mașini, anvergura lor fiind de 12 metri. Ulterior, când mașina se va reîntoarce pe șosele, ele se vor retrage înapoi în interiorul vehiculului. Limita de zbor a mașinii va fi de 35 de minute.
Noua mașină zburătoare a fost proiectată de HT Aero, o companie finanțată de Xpeng. Ei au reușit să câștige o finanțare de 500 de milioane de dolari în cadrul unei conferințe desfășurate la mijlocul lunii octombrie. Până acum au fost proiectate șase generații de vehicule zburătoare. Totuși, niciun vehicul nu a fost cumpărat până acum.
Conform companiei chinezești, mașina va fi echipată cu senzori avansați de recunoaștere a mediului. Ei vor avea rolul de a asigura șoferul că decolarea se face în condiții de siguranță. Totuși, mulți își fac griji cu privire la riscurile unui vehicul zburător care decolează singur. Recent, statul chinez a sancționat Tesla în urma unui accident cauzat de mașinile cu pilot automat. Cu siguranță urmările unui accident aviatic ar fi mult mai grave.