Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Buburuza albastru-metalic, mărgeaua naturală
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că alte animale pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre buburuza albastru-metalic, mărgeaua naturală din Noua Zeelandă. Haideți să aflăm mai multe despre această insectă spectaculoasă.
Animalul despre care vorbim astăzi are un aspect foarte interesant. De la distanță am putea crede că este un ornament de lux.
În lume există aproximativ 5.000 de specii de buburuze. Dintre toate, buburuza de astăzi are unul dintre cele mai interesante aspecte. Buburuza albastru-metalic este o specie de insecte din Australia. În anul 1899 ea a fost adusă în Noua Zeelandă și eliberată în sălbăticie. Se pare că noul mediu a fost pe placul ei deoarece în prezent este cea mai comună specie de buburuză din această țară. Ea poate fi găsită în grădini, parcuri și ferme.
Are patru milimetri lungime
O buburuză albastru-metalic poate fi recunoscută datorită formei sale circulare și a culorii sale metalice. Masculii adulți au un cap galben sau maroniu.
Lungimea unui adult poate ajunge până la patru milimetri. Sub carapacea lucioasă se află o pereche de aripi. Buburuza albastru-metalic are doi ochi și două antene foarte scurte.
Larvele au o culoare gri și sunt acoperite de un fel de fire de păr. Pentru a se deplasa ele se folosesc de cele trei perechi de picioare. Pe parcursul evoluției sale, larva își schimbă culoarea și pielea. În total, ea trece prin patru schimbări majore. Durata fiecărei evoluții ține de temperatura de afară, ea fiind mai scurtă dacă temperaturile sunt ridicate.
La finalul maturizării, larva se ascunde într-un loc retras unde se transformă într-o pupă. Din această pupă ies ulterior buburuzele adulte. Ele nu pierd deloc timpul și caută imediat să își găsească perechea și să întemeieze o familie, adică să se reproducă.
În timpul iernii, buburuzele albastru-metalic se adăpostesc în grupuri de până la 10 indivizi în frunze sau în scorburi. Foarte rar se întâmplă ca cercetătorii să găsească grupuri mai mari.
Se hrănește cu diverse insecte mici
Buburuzele albastru-metalic se hrănesc cu diverse insecte mici. Ele au o gură care le permite să-și mestece prada cu ușurință. De asemenea, buburuzele se folosesc de gură pentru a transporta hrana. Oamenii de știință au observat că buburuzele își folosesc picioarele doar pentru a se deplasa.
Adulții se mai hrănesc și cu nectarul florilor. Ocazional, ei au fost observați mestecând guma albă produsă de frunzele de eucalipt.
Inamicii naturali ai buburuzei albastru-metalic sunt oposumii. Și păsările, păianjenii și alte insecte prădătoare se hrănesc cu această specie de buburuză.
Curiozități despre buburuza albastru-metalic
În unele culturi, buburuzele sunt considerate semne de noroc și de dragoste.
Ele au fost aduse din Australia în Noua Zeelandă pentru a ține sub control guma produsă de copaci.