Invențiile au schimbat viața oamenilor. Bateriile, cele mai bune prietene ale jucăriilor
Felul în care trăim, confortabil, se bazează pe obiecte care ne fac viața ușoară. Nici nu ne gândim cum au apărut ele. Folosim un pix ca să luăm notițe, deschidem robinetul ca să ne spălăm pe mâini. Pornim televizorul. Sunt doar câteva exemple. Practic, trăim înconjurați de obiecte care dacă ar dispărea ne-ar pune în imposibilitatea de a mai ști cum să acționăm. Fiecare obiect a fost inventat de un inventator sau de un grup de oameni cu minți luminate care au gândit înaintea timpului lor. Uneledintre ele au fost inventate întâmplător! Fără aceste invenții viața ar fi altfel. ȘTIRI PENTRU COPII și-a propus să aducă în atenție invențiile care au schimbat viața oamenilor, în fiecare marți. Astăzi vorbim despre baterii, cele mai bune prietene ale jucăriilor.
Telecomanda, ceasul, precum și majoritatea jucăriilor au nevoie de baterii pentru a funcționa. V-ați gândit vreodată când au fost inventate aceste lucruri mici fără de care jucăria noastră n-ar cânta, spre exemplu? Bateriile au apărut cu mulți, mulți ani în urmă, iar nouă ni se par o normalitate. Probabil de aceea nici nu ne dăm seama cum ar fi fost fără ele. Bateriile se regăsesc atât în lucruri mici, precum telecomenzi, dar și la mașini. Astăzi ne vom concentra însă pe cele mici, pe cele cu care noi avem contact cel mai mult. Din această categorie fac parte bateriile de tip AA, AAA și D.
Oameni care au contribuit de-a lungul timpului la bateriile de azi
Înainte de toate e important de spus faptul că nu există un singur inventator al bateriilor, ci mai mulți. Inginerul Waldemar Jungner a dezvoltat o baterie cândva în anii 1898 – 1899. Un alt inventator, americanul Thomas Edison a inventat și el o baterie în 1901. Nu se pune problema de un furt de idee fiindcă cei doi locuiau în țări foarte îndepărtate una de cealaltă, iar comunicarea nu se făcea așa ușor ca azi. Prima baterie alcalină, cea mică și practică pe care o folosim azi, a fost inventată de inginerul canadian Lewis Urry, în 1955, conform reciclamimpreuna.ro.
Despre bateriile AA, AAA și D
Atunci când ne uităm la bateriile de tip AA, AAA sau D primul lucru pe care-l vedem e că au dimensiuni diferite. Asta înseamnă că unele au mai multă putere decât altele. Deși astăzi nu mai sunt atât de populare, cu ani în urmă bateriile D erau la mare căutare. Ele sunt cele mai mari ca dimensiune dintre cele trei și mai sunt numite „baterii de lanternă”. Denumirea este una logică. Acest tip de baterii era folosit la lanterne. Bateria D a apărut în 1898, conform technology.org, însă și-a pierdut din popularitate în fața „surorilor” mai mici, bateriile AA și AAA.
Bateria AA este poate cea mai folosită baterie. Ea este mai mică decât bateria D și mai mare decât cea AAA. Avem nevoie de ea la anumite telecomenzi, la ceasuri, jucării, lanterne și multe alte dispozitive mici. Acest tip de baterie a apărut în anul 1907 și a fost standardizată în 1947. Popularitatea bateriei AA este însă pusă în „pericol” de surioara ei mai mică, bateria AAA. Tot mai multe obiecte sunt gândite să folosească astfel de baterii, iar în acest fel oamenii sunt nevoiți să se îndrepte către bateriile AAA.
O baterie de tip AAA este de aproximativ trei ori mai ușoară decât una AA. De obicei oamenii renunță la un lucru în momentul în care apare unul nou. Ei bine, în cazul bateriilor AAA nu e chiar așa. Ele există încă din 1911, iar în 1959 au fost standardizate. Practic, între bateria AA și cea AAA e o diferență de 12 ani de la standardizare. Astăzi bateriile AAA le iau locul celor AA și sunt folosite la telecomenzi, jucării și alte dispozitive din casă.
Dicționar
A standardiza: a stabili și a aplica un standard; a fabrica în serie, pe baza unui standard.