Povestea sfinților Dimitrie. Unul era grec, fiu de voievod, celălalt a devenit ocrotitorul Bucureștiului
Astăzi, 26 octombrie, creștinii din întreaga lume îl sărbătoresc pe Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, sau, cum îi se mai spune în România, Sfântul Dumitru. Mâine sărbătorim un alt sfânt, pe care-l cheamă tot Dimitrie. Dimitrie cel Nou. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune povestea sfinților Dimitrie. Unul era fiu de voievod, iar celălalt a devenit ocrotitorul Bucureștiului.
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir s-a născut în anul 206 și a fost fiul voievodului din cetatea Thessaloniki. Această cetate a devenit orașul Salonic pe care toți îl cunoaștem, din Grecia. Dimitrie a trăit pe vremea celor doi împărați faimoși ai Imperiului Roman, Diocletian și Maximilian Galeriu. Părinții lui erau creștini, însă nu îndrăzneau să își arate public credința, fiindcă păgânii îi omorau. Cu toate acestea, cei doi și-au făcut în palat o cameră ascunsă de rugăciune. Acolo erau două icoane împodobite cu aur și pietre scumpe: una cu Fecioara Maria, iar cealaltă cu Iisus Hristos.
Se povestește că, deși aveau o stare materială bună voievodul din Tessaloniki și soția sa nu erau deloc fericiți. Își doreau mult să aibă copii și se rugau la Dumnezeu pentru asta. Într-un final rugile le-au fost ascultate și au fost binecuvântați cu un băiat pe care l-au numit Dimitrie. Copilul a fost botezat pe ascuns, fără ca păgânii să știe, iar când a crescut mai mare, părinții i-au arătat mica lor cameră de rugăciune. Acela a fost locul în care Dimitrie a învățat despre Dumnezeu și creștinism.
Din cauza vârstei înaintate a părinților, nu a trecut mult până ce Dimitrie a rămas orfan.
Împăratul Maximilian, când a auzit că tatăl lui Dimitrie a murit, l-a chemat la el. După ce a văzut că e înțelept și viteaz, împăratul l-a pus pe el mai departe voievod.
„Păzește patria ta și s-o cureți de necurații creștini, ucigându-i pe toți cei care cheamă numele lui Iisus Hristos cel Răstignit”, ar fi spus atunci împăratul, conform doxologia.ro. Sfântul Dimitrie nu a ținut cont de spusele lui Maximilian. Din contra, el a început să-i învețe pe oameni despre Dumnezeu și adevărata credință.
Sfântul Dimitrie, pedepsit în cele din urmă cu moartea
Vestea că Dimitrie este de fapt creștin a ajuns până la urmă și la urechile împăratului, iar acesta s-a supărat foarte tare. După ce s-a întors de la o bătălie acesta a mers în persoană la cetatea lui Dimitrie pentru a-l întreba dacă ceea ce auzise el este adevărat. Atunci Dimitrie, fără să stea pe gânduri, i-a spus că da, este creștin. Maximilian s-a enervat și mai tare și a ordonat să fie închis într-o temniță.
În timp ce Dimitrie era încarcerat, împăratul urmărea lupte de gladiatori organizate în cinstea lui în care oamenii se băteau până se omorau. Printre luptători se număra și Lie, cel care câștiga întotdeauna luptele. Împăratul Maximilian se bucura când vedea că Lie omoară oameni, mai ales creștini.
Printre cei care asistau era și un tânăr pe nume Nestor. El era prieten cu Sfântul Dimitrie și nu-i plăcea deloc cum Lie omoară oameni fără milă. Supărat pe această situație Nestor s-a dus la Dimitrie și i-a cerut binecuvântarea pentru a se lupta chiar el cu Lie. Sfântul i-a dat binecuvântarea, iar Nestor a reușit să-l învingă pe Lie.
Chiar și după moarte, Sfântul Dimitrie continua să facă minuni
Împăratul, supărat că luptătorul lui preferat a fost omorât, dar și de faptul că Nestor i-a zis că e creștin, a ordonat ca acesta să fie omorât. Apoi, în cea de-a 26-a zi a lunii octombrie, împăratul a ordonat ca și Sfântul Dimitrie să fie ucis. Asta fiindcă a aflat că el a fost cel care l-a binecuvântat pe Nestor.
Se spune că deasupra locului unde a fost îngropat Dimitrie a fost zidită o biserică mică. Acolo a ajuns și un boier foarte bolnav, dar plin de credință, și care, după ce s-a rugat, a plecat sănătos. În semn de mulțumire, boierul a vrut să construiască o altă biserică. Una mare și frumoasă. Pe când a fost dărâmată cea mică și au început lucrările pentru cea nouă, au fost găsite moaștele Sfântului Dimitrie. Osemintele sfântului erau întregi, nestricate, iar din ele izvora un frumos miros de mir.
Dimitrie cel Nou, un alt sfânt
Astăzi oamenii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, însă mâine, 27 octombrie, este sărbătorit un alt Dimitrie. Mai exact Sfântul Dimitrie cel Nou, de origine bulgară, canonizat în 1955 drept ocrotitorul Bucureștiului. Dimitrie Basarabov, cum îl chema, a trăit în secolul al XIII-lea, în satul Basarabi din Bulgaria. La început a fost păstor de vite, iar apoi s-a mutat într-o peșteră din apropierea satului. Nu se știe cât a stat acolo și nici când a murit. Tradiția spune însă că înainte de a muri s-a pus între două pietre ale stâncii, ca într-un sicriu.
În timp, apa râului care izvora în apropiere a acoperit „mormântul”, iar moaștele sale au rămas multă vreme sub apă. La un moment dat, în vis, Sfântul Dimitrie cel Nou i s-a arătat unei copile care se afla într-o mare suferință. Acesta i-ar fi spus, conform crestinortodox.ro: „Dacă părinții tăi mă vor scoate din apă – și i-a arătat unde e locul – eu te voi tămădui”. A doua zi fata le-a povestit părinților, iar aceștia împreună cu preoții au mers în locul indicat în vis. În râu au fost găsite moaștele Sfântului Dimitrie, acestea fiind intacte.
Dicționar
A canoniza: a trece o persoană decedată în rândul sfinților;
A tămădui: a (se) însănătoși, a (se) vindeca, a (se) lecui.