Viteza este un aspect important din viața animalelor. Multe dintre ele depind de viteză pentru a supraviețui din calea prădătorilor. De asemenea, multe dintre ele au nevoie de viteză pentru a-și procura hrană. Astăzi ȘTIRI PENTRU COPII vă spune care sunt câteva din cele mai rapide animale din apă, de pe uscat sau care zboară.
Când vine vorba de viețuitoarele din apă, peștele velă este considerat de oamenii de știință cel mai rapid pește din ocean. Acesta poate atinge o viteză maximă de peste 100 km/h, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA), scrie livescience.com. Cu toate acestea unii experții consideră că acești pești sunt de fapt mult mai lenți. Paolo Domenici, biolog la Institutul de Biofizică (IBF) al Consiliului Național de Cercetare din Italia, are îndoieli cu privire la viteza cu care acest pește poate înota. El spune că cifrele sunt luate dintr-o revista Country Life din 1941, o revistă care nu e științifică. Acest aspect face ca datele să fie discutabile. Paolo Domenici spune că în urma unei cercetări efectuate de el și colegii lui, peștele velă poate atinge o viteză maximă de 36 km/h.
Alți pești cunoscuți pentru viteza lor
Un alt concurent la titlul de „cel mai rapid pește” este cel spadă. Și despre el se spune că poate atinge o viteză maximă de peste 100 km/h. Potrivit biologului Domenici această cifră provine din cercetări rusești traduse în limba engleză și publicate la începutul anilor 1960. El este de părere că modul în care a fost măsurată viteza de înot a acestui pește nu este foarte clar sau de încredere.
Marsuinul lui Dall (Phocoenoides dalli), numit și porcul de mare, este un alt animal rapid. Deși este destul de greu acesta se deplasează cu o viteză de până la 54 km/h. Marsuinul este o specie de mamifer cetaceu, asemănător cu delfinul, cu spatele negru, părțile laterale gri și abdomenul alb.
Cele mai rapide animale de pe uscat
Struții sunt cele mai mari păsări de pe Pământ și cele mai rapide păsări de pe uscat, dar nu zboară. În schimb se folosesc de picioarele lungi și puternice pentru a alerga. Pot atinge o viteză de până la 70 km/h. Struții cresc până la 2,7 metri înălțime și pot parcurge între 3 și 5 metri într-un singur pas. Pentru struți viteza este foarte importantă deoarece se folosesc de ea pentru a scăpa de prădători precum leii. Potrivit Fundației African Wildlife struții trăiesc în câmpiile semi-aride și în pădurile din Africa, inclusiv în țări precum Mauritania și Senegal în vestul Africii, Somalia și Tanzania în estul Africii, precum și Zimbabwe și Africa de Sud.
Un alt animal rapid ce trăiește pe uscat este pronghornul sau antilopa americană. Aceste animale pot atinge viteze maxime de până la 97 km/h și sunt considerate singurele prădătoare din America de Nord care pot atinge o asemenea viteză.
Cele mai rapide animale rămân totuși gheparzii. Aceștia pot atinge o viteză maximă de 96 până la 112 km/h. Un ghepard de la Grădina Zoologică din Cincinnati, pe nume Sarah, a fost înregistrat alergând sprintul de 100 de metri în 5,95 secunde. Gheparzii trăiesc în nordul, estul și sudul Africii, cu o mică populație în Iran, în Asia. Ei au corpuri lungi și subțiri și picioare puternice care-i ajută să atingă viteza maximă pentru a putea urmări prada rapidă, cum ar fi gazelele.
Cele mai rapide păsări
Când vine vorba de viețuitoarele ce zboară, printre cele mai rapide se numără liliecii brazilieni, vulturii aurii și șoimii pelerini. Un studiu publicat în 2016 în revista Royal Society Open Science a înregistrat lilieci brazilieni cu coadă liberă care au zburat cu până la 160 km/h. Liliecii brazilieni cu coadă liberă nu se găsesc doar în Brazilia, așa cum sugerează numele lor. Aceștia sunt răspândiți din Argentina și Chile, în America de Sud, prin America Centrală și până în Statele Unite, inclusiv în Oregon și Ohio.
Vulturii aurii (Aquila chrysaetos) se numără printre cele mai mari păsări din America de Nord. Ei zboară rapid în ciuda dimensiunii lor mari, dar viteza lor maximă este atinsă în timpul picajelor aeriene. Viteza pe care o pot atinge este de aproape 322 km/h. Aria lor de habitat se întinde în întreaga emisferă nordică, inclusiv în America de Nord, Europa, Africa și Asia.
Deși vulturii aurii zboară cu o asemenea viteză, există alte păsări care pot zbura și mai rapid. Este vorba despre șoimii pelerini (Falco peregrinus). Aceștia pot atinge viteze de până la 354 km/h. Ceea ce-i ajută să poată zbura atât de rapid sunt aripile ascuțite și aerodinamice, dar și penele rigide. Șoimii pelerini pot fi găsiți în toată lumea și pe toate continentele, cu excepția Antarcticii.