Ce trebuie să facă părinții ca să aibă zile libere pe durata vacanței școlare
Cei mici au intrat în vacanță. Această decizie le-a dat multe bătăi de cap părinților. Există, însă, o soluție pentru aceștia. Iată ce trebuie să facă părinții ca să aibă zile libere pe durata vacanței școlare.
Astăzi, 25 octombrie, a fost suspendată activitatea școlilor și a grădinițelor. Această decizie i-a luat pe nepregătite pe mulți dintre părinți. Din fericire pentru ei, guvernul le oferă acestora zile libere plătite. Măsura a fost reglementată în cursul anului trecut în contextul pandemiei și va fi valabilă și acum. Ea nu se aplică, însă, pe durata vacanțelor școlare oficiale.
Care sunt condițiile pe care părinții trebuie să le îndeplinească
Aceste zile libere se oferă obligatoriu de angajator doar unuia dintre părinți. De asemenea, ele se oferă doar în cazul în care copiii sunt mai mici de 12 ani sau, în cazul celor cu dizabilități, mai mici de 26 de ani. Ei trebuie să fie înscriși într-o unitate de învățământ sau într-o unitate de educație timpurie antrepreșcolară. Pentru a fi acordate aceste zile, locul de muncă al părintelui nu trebuie să permită munca la domiciliu sau telemunca.
Și părinții sau reprezentanții legali ai copiilor cu handicap grav neșcolarizați vor beneficia de această vacanță. De asemenea, eligibili vor fi și cei care au în îngrijire un adult cu grad de handicap grav care beneficiază de servicii de zi a căror activitate a fost limitată sau suspendată.
De zile libere nu va beneficia părintele care se află în una dintre următoarele situații:
se află în concediu pentru creșterea copilului;
este asistentul personal al unuia dintre copiii aflați în întreținere;
este în concediu fără plată sau de odihnă;
are raportul de muncă suspendat ca urmare a întreruperii temporare a activității angajatorului;
nu realizează venituri supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului fiscal.
Care sunt actele necesare
Zilele libere se acordă de la data depunerii cererii de către părinte la angajator. Aceasta nu poate fi mai devreme decât data la care se decide suspendarea activităților didactice.
Cererea va fi însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte și o copie a certificatului de naștere al copilului sau un alt document care atestă calitatea de părinte. Unde este cazul, va fi nevoie și de o copie a certificatului de încadrare în grad de handicap al copilului/adultului.
În perioada de vacanță, părinții vor primi 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare. Această sumă nu poate depăși mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut.