Țări necunoscute. Împreună descoperim lumea. Madagascar, insula celor mai neobișnuite animale
Există 195 de țări recunoscute oficial în lume. Dintre acestea unele sunt mai populare ca altele. Noi vom scrie despre cele mai puțin cunoscute. De exemplu, știați că un stat insular din Oceania nu are capitală? Sau că o țară din Africa se află în toate cele patru emisfere geografice (sudică, nordică, estică, vestică)? În plus, mai există și țări care nu sunt recunoscute oficial. Astăzi vorbim despre Madagascar, insula celor mai neobișnuite animale. Haideți să aflăm mai multe despre acest paradis al animalelor și al plantelor.
Madagascar, sau Republica Madagascar după denumirea oficială, este o insulă de pe coasta estică a Africii. Populația țării este de aproximativ 25,6 milioane de oameni. Moneda țării este Ariary iar capitala este Antananarivo care este și cel mai populat oraș.
A patra cea mai mare insulă din lume
Frumoasa țară se află la aproximativ 402 kilometri de Mozambic. Suprafața sa este puțin mai mică decât cea a statului Texas. A patra cea mai mare insulă din lume este înconjurată de Oceanul Indian. Doar partea vestică se învecinează cu Strâmtoarea Mozambic. Cele mai apropiate insule de Madagascar sunt Insulele Comore și insulele Mauritius și Réunion.
Capitala țării se află în centrul insulei, zonă acoperită în mare parte de dealuri și munți. Cel mai înalt punct din Madagascar se află pe Muntele Maromokotro la o altitudine de 2,876 de metri.
Madagascar este o zonă cu adevărat deosebită din punct de vedere natural. 90% dintre plantele și animalele găsite aici nu există niciunde altundeva în lume. Despre multe dintre animale am vorbit chiar la rubrica Animale neobișnuite.
Un paradis natural
Printre cele mai cunoscute animale ce trăiesc pe insulă se numără lemurii care au fost chiar și personaje principale în filmul animat „Madagascar”. De asemenea, tot aici putem întâlni gecko cu coada-frunză, cel mai bine camuflat animal din lume. Dacă stai pe plajă ai șansa să vezi impresionanta balenă albastră. Nu îți ajunge o viață să descoperi toate animalele fascinante de pe insulă.
Pădurile tropicale dese, deșerturile uscate și câmpiile înverzite sunt formele de relief care acoperă insula celor mai neobișnuite animale. Cel mai reprezentativ copac de pe insulă este baobabul care este și copacul național al Madagascarului. „Copacul vieții” este ideal pentru colectarea apei datorită formei sale.
Din păcate, defrișările și braconajul pun în pericol incredibila diversitate naturală a insulei. Mulți copaci sunt tăiați pentru a fi puși pe foc. Acest lucru cauzează mai departe pierderea habitatului natural al animalelor. De asemenea, datorită rarității animalelor, ele valorează foarte mult pe piața neagră.
Locuitorii au venit din Asia de Sud-est
Oamenii trăiesc pe insulă de aproximativ 1.300 de ani. Contrat așteptărilor, locuitorii nu au origini africane. Ei provin din Indonezia și din Asia de Sud-est. Timp de secole, diverse regate au stăpânit insula.
Primul contact cu europenii a avut loc în anul 1883 atunci când Franța a decis să invadeze insula. Locuitorii din Madagascar s-au luptat din răsputeri pentru a nu fie cuceriți. Din păcate, însă, nu au reușit să facă față. Astfel, Madagascar a devenit colonie franceză în anul 1896.
Franța a deținut puterea pe insulă până după cel de-Al Doilea Război Mondial. În anul 1947 locuitorii au decis să se revolte, reușind să-și câștige libertatea. Acest eveniment este cunoscut drept Răscoala Malagasy. Într-un final, în anul 1960 Madagascar a reușit să devină un stat independent.
Are același sistem politic ca și România
Madagascar este o republică semi-prezidențială. Populația alege un președinte, care la rândul său alege un prim-ministru. Este exact același sistem ca cel din România.
Prima constituție a țării a fost scrisă în anul 1992. Ea prevede că prim-ministrul este responsabil de crearea legilor și aplicarea lor. Președintele are mai mult un rol reprezentativ, el fiind practic ambasadorul țării la întâlnirile oficiale de pe tot globul.
Economia țării se bazează pe agricultură, sau, mai exact, pe pescuit și pe silvicultură. Principalele produse exportate din Madagascar sunt cafeaua, vanilia și trestia de zahăr.
Populația țării este tânără
Limba oficială a țării este franceza. Majoritatea populației trăiește în jumătatea estică a insulei. Există însă oameni care trăiesc și în zona centrală, în jurul orașului Antananarivo. Populația este predominant rurală, adică trăiește în afara orașelor. Majoritatea acestora sunt fermieri ce produc orez, cafea sau alte produse.
Insula celor mai neobișnuite animale are o populație tânără. Peste 60% au vârsta sub 25 de ani. Muzica este o parte foarte importantă din cultura lor. Satele organizează adesea petreceri unde localnicii se strâng, dansează și cântă. Unul dintre cele mai populare instrumente este valiha, un fel de chitară. Acesta este instrumentul național al Madagascarului.
Bucătăria de pe insulă a fost influențată de țările din jur. Ea conține ingrediente atât din Asia de Sud-est cât și din Africa. Cel mai des întâlnit fel de mâncare din Madagascar are ca și garnitură orezul, denumit popular vary. Acesta este servit alături de alte ingrediente numite laoka. Acestea pot fi fie legume, fie bucăți de carne. Mai apoi toată mâncarea este asezonată cu un sos făcut din ghimbir, ceapa, usturoi și alte condimente.
Curiozități despre Madagascar
În total, pe insulă se află 70 de specii diferite de lemuri.
50% din populația globală de cameleoni se află în Madagascar.
Pe insulă se află peste 10.000 de plante diferite ce pot fi găsite doar în Madagascar.