Premiu important primit de cea după care s-a făcut o păpușă Barbie
O instituție de cercetare din Elveția, Swiss Federal Institute of Tehnology Lausanne (EPFL), tocmai i-a acordat lui Dame Sarah Gillbert un premiu important. Ea este cea care a dezvoltat primele vaccinuri împotriva Covid-19. Cercetătoarea a primit premiul Erna Hamburger 2021, dar și multe altele. Printre ele se numără chiar și o păpușă Barbie cu chipul ei. Iată mai multe detalii.
Premiul Erna Hamburger a fost acordat pentru prima dată în 2006, scrie epfl.ch. Acesta are scopul de a recunoaște femeile de știință importante și influente. Sarah Gilbert cu siguranță face parte din această categorie. După ce a început pandemia de COVID-19 grupul de cercetare al profesoarei Gilbert de la Universitatea din Oxford a lucrat neobosit pentru a concepe un vaccin eficient. Și au reușit să facă asta în doar câteva luni. Este vorba despre cel produs acum de AstraZeneca. Munca revoluționară a cercetătoarei i-a adus o recunoaștere națională și internațională fără precedent.
Sarah Gilbert are propria sa păpușă Barbie
Anul acesta a fost unul în care meritele cercetătoarei au fost recunoscute. Sarah Gilbert a primit numeroase premii și distincții. Printre ele se numără chiar și o păpușă Barbie. Nu e vorba însă de orice păpușă, ci de una care are chipul ei. Deși inițial i s-a părut foarte ciudat, speră ca prin intermediul păpușii să inspire fetele să lucreze în domeniul științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii. „Sper că toți copiii care o vor vedea pe Barbie a mea vor realiza cât de vitale sunt carierele în domeniul științei pentru a ajuta lumea din jurul nostru. Dorința mea este ca păpușa să le arate copiilor cariere de care poate nu sunt conștienți, cum ar fi cea în vaccinologie”, a declarat aceasta, conform irishtimes.com.
Sarah Gilbert nu este singura după care s-a făcut o păpușă Barbie. Compania de jucării Mattel a creat încă cinci păpuși în onoarea altor cinci femei importante din lume. Este vorba despre cadrele medicale americane Amy O’Sullivan și Audrey Cruz, medicul canadian Chika Stacy Oriuwa, cercetătoarea biomedicală braziliancă Jaqueline Goes de Jesus și medicul australian care a creat halatul pentru personalul din prima linie, Kirby White.
„Barbie recunoaște că toți lucrătorii din prima linie au făcut sacrificii enorme atunci când s-au confruntat cu pandemia și cu provocările pe care aceasta le-a accentuat. Pentru a pune în lumină eforturile lor, împărtășim poveștile lor și folosim platforma Barbie pentru a inspira următoarea generație să ia exemplul acestor eroi și să dăruiască înapoi”, a declarat Lisa McKnight, vicepreședinte senior și director global al departamentului Barbie și păpuși din cadrul companiei Mattel.