Pentru fiecare părinte sănătatea copilului lui este cea mai importantă. Astăzi vorbim despre astmul la copii, precum și despre principalele simptome care apar în diverse etape ale bolii.
Astmul e o boală cronică a căilor respiratorii care poate afecta atât adulții, cât și copiii. Afectarea căilor respiratorii se datorează expunerii la anumite substanțe declanșatoare numite alergeni. De exemplu, după inhalarea de polen, substanțe poluante din aer ca și gazele de eșapament, praf, mucegai, fum de țigară. Pe lângă factorii declanșatori cunoscuți un studiu arată că mai sunt și alții care pot duce la apariția astmului.
„Astmul este una dintre cele mai răspândite boli care afectează copiii din Statele Unite. În acest studiu am elaborat o listă de poluanți atmosferici la care un copil mic poate fi expus și care pot duce la probleme pe termen lung cu astmul”, a declarat coautoarea principală a studiului, Dr. Supinda Bunyavanich, conform usnews.com. Ea este profesor de pediatrie la Școala de Medicină Icahn de la Mount Sinai din New York.
Rezultatele studiului
În Statele Unite ale Americii aproximativ 7% dintre copii sunt afectați de astm. Boala îi face să gâfâie și să tușească. Echipa de cercetare a folosit un algoritm de învățare automată pentru a evalua potențiala expunere timpurie la zeci de poluanți în rândul a 151 de copii cu astm ușor până la sever. „Rezultatele noastre arată cum inhalarea unor poluanți individuali și combinații de poluanți poate duce la rezultate slabe în ceea ce privește astmul. Sperăm că, având o viziune mai cuprinzătoare și holistică asupra poluării aerului, am putea într-o zi să reducem șansele ca copiii să fie împovărați de astm”, a mai spus Supinda Bunyavanich.
În timp ce unele dintre aceste cazuri de astm au fost asociate cu un singur poluant atmosferic cunoscut, altele păreau să fie legate de amestecuri de poluanți care nu au mai fost niciodată legate de astm. Cercetătorii au identificat 18 substanțe chimice individuale care ar putea fi legate de rezultatele slabe ale astmului în rândul copiilor. De asemenea, s-au descoperit noi asocieri între rezultatele astmului infantil și 20 de amestecuri de poluanți. Descoperirile făcute au fost publicate în revista Journal of Clinical Investigation, aici.
Simptomele astmului la copii
Astmul este o boală serioasă și nu trebuie neglijată. Cele mai frecvente simptome care apar sunt tusea, în special noaptea, respirația șuierătoare, respirația dificilă, precum și senzația de apăsare sau durere în piept în timpul respirației. „Manifestările astmului la copii variază ca durată, ca forță de manifestare sau ca frecvență de apariție. Nu este obligatoriu ca un copil să aibă toate aceste simptome în același timp și el poate să aibă simptome diferite în momente diferite de la debutul bolii. Simptomele pot de asemenea să varieze de la un episod de astm la altul, fiind blânde în timpul unui episod și severe în timpul altui episod”, scrie reginamaria.ro.
Încă de la primele simptome părinții trebuie să ceară sfatul medicului. Astmul se poate agrava și poate pune în pericol viața copiilor. Există câteva simptome numite semne de alarmă timpurii. Ele sunt date de modificările care se produc înainte sau la începutul unui episod de astm și debutează înaintea simptomelor cunoscute. Semnele la care părinții trebuie să fie atenți, iar copiii mai mari să le spună sunt:
Tuse frecventă, în special noaptea (poate fi singurul simptom);
Dificultăți în respirație sau senzația de lipsă de aer;
Senzația de oboseală extremă sau slăbiciune în timpul exercițiilor fizice;
Respirație șuierătoare (wheezing) sau tuse după exercițiul fizic;
Senzația de oboseală, iritabilitate, tulburări de dispoziție;
Semne ale unei răceli, ale unor infecții de tract respirator superior sau ale unor alergii: strănut, rinoree, tuse, faringe congestiv = gât inflamat și cefalee;
Pe lângă simptomele de mai sus mai există câteva care ne indică faptul că astmul se agravează sau că cel mic are nevoie de ajutor medical. Dacă simptomele de mai sus nu sunt recunoscute și tratate devreme, episodul de astm poate avansa. Simptomele care ne indică asta sunt:
Tuse care nu se oprește (ziua și noaptea) sau care se înrăutățește la efort fizic;
Respirație greoaie, șuierătoare (wheezing);
Senzație de constricție sau apăsare toracică;
Scurtarea respirației sau/și respirație mai rapidă (dificultăți în respirație);
Răspuns nesatisfăcător la medicamente (bronhodilatatoare).
Atunci când copilul nu mai poate desfășura activități zilnice vorbim despre episoade de astm care-i amenință viața și care impun ajutor medical. Simptomele severe, întârziate, care ne transmit asta sunt următoarele:
Șuierat sever (atât la inspir, cât și la expir);
Tuse care nu se oprește;
Respirație foarte rapidă;
Senzația că nu poate respira profund;
Durere sau presiune toracică;
Încordarea mușchilor gâtului și ai toracelui cu retracție a toracelui(tiraj);
Dificultate de a vorbi;
Senzație de anxietate sau panică;
Aspect palid, transpirat;
Buzele, degetele cu unghii albăstrui, lobii urechilor albăstrui.
Dicționar
Rinoree: scurgere de mucozități nazale;
Cefalee: durere de cap difuză sau localizată, continuă sau intermitentă;
Constricție: reducere a diametrului unui organ cavitar, a unui vas sangvin, a unui sfincter prin acțiunea mușchilor constrictori;
Retracție: însușire a unui țesut sau a unui organ de a se contracta, de a-și reduce dimensiunile din cauza unei excitații, a unei boli.