Locuri de poveste din România: Castelul Bánffy din Bonțida
Locuri de poveste din România. După declanșarea pandemiei vacanțele exotice sau în străinătate nu prea vor mai fi posibile. Iar toată atenția se întoarce spre locurile din țară. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Astăzi vorbim despre un loc cunoscut celor care iubesc muzica și filmul și anume Castelul Bánffy din Bonțida, care se află la 30 km de Cluj – Napoca. Am făcut asocierea cu filmul și muzica deoarece acesta este locul în care este organizat Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) sau mult iubitul festival de muzică electronică Electric Castle. Castelul Bánffy este unul dintre cele mai spectaculoase castele nobiliare din Transilvania. El funcționează ca centru educațional și cultural și atrage anual 50.000 de vizitatori, conform Transylvania Trust.
Construirea castelului a început în secolul al XVI-lea și a fost finalizată la mijlocul secolului al XIX-lea. Denumirea vine de la numele familiei care a intrat în posesia castelului în secolul al XIV-lea, prin donație regală. Ultimul locuitor al castelului a fost contele Miklós Bánffy, politician, scriitor, grafician și director de operă. Acesta a părăsit clădirea în luna octombrie a anului 1944, nevoit fiind să fugă de trupele germane care mai apoi au jefuit și ars clădirea.
Castelul Bánffy, o nouă înfățișare
Din cauza flăcărilor castelul și-a pierdut amenajarea interioară, biblioteca, dar și frumoasa galerie de portrete. În prezent, bogăția interioarelor sale este atestată doar de fotografiile de epocă. În 1999 au fost demarate primele lucrări de restaurare ale castelului, iar azi castelul poate fi vizitat. În fosta clădire a bucătăriei se regăsește azi Cafeneaua Culturală. Alte spații ale ansamblului, precum fosta capelă, grajdul sau clădirea principală găzduiesc evenimente și programe culturale.
În jurul castelului există un lac și un parc care sunt ideale pentru picnicuri sau relaxare. De asemenea, acolo se pot organiza fel și fel de evenimente și activități. Fundația Transilvania Trust din Cluj – Napoca, cea care are în grijă castelul, organizează Zilele Castelului, Zilele Bánffy, Zilele Patrimoniului etc. Pe lângă asta, și alte organizații sau instituții desfășoară activități la castel. Printre ele se numără proiecții de film, activități pentru copii, festivaluri, ateliere, tabere, conferințe și chiar nunți.
Din cauza situației pandemice în care ne aflăm în prezent castelul are câteva reguli de vizitare. „Intrarea în Castel și în Cafeneaua Culturală este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 sau care au trecut prin boală și dețin acte doveditoare (certificat digital). Purtarea măștii de protecție este obligatorie! Vă mulțumim pentru înțelegere și vă așteptăm în vizită”, transmit reprezentanții castelului prin intermediul paginii de Facebook. Programul de vizitare este zilnic între orele 10:00 – 18:00.
Castelul Bánffy se va înnoi iar. Asta fiindcă anul acesta a fost semnat un contract de aproape 28 de milioane de lei în vederea conservării și restaurării. Companiile implicate în proiect sunt Constructim, Rustic și Tomoroga Construct. Constructim e cea mai veche companie de construcții cu activitate neîntreruptă, înființată după Revoluție.