Robotul Perseverence e harnic. Cum trimite pe Pământ mostrele colectate
Vi-l mai amintiți pe roboțelul Perseverence? A plecat pe Marte în 18 februarie și este ajutorul de nădejde al oamenilor de știință. NASA ne transmite că robotul Perseverence e harnic. El a reușit să extragă prima mostră de rocă de pe marte, iar acum se lucrează la o misiune de a aduce eșantioanele colectate de el aici, pe Pământ.
În 1 septembrie roverul și-a deschis brațul, a plasat un burghiu pe suprafața marțială și a forat aproximativ șase centimetri pentru a extrage un miez de rocă. Apoi, acesta a fost sigilat într-un tub pe care-l are. Este pentru prima oară când se obține o mostră de rocă de pe o altă planetă, care ar putea fi adusă pe Pământ de viitoare nave spațiale. O imagine cu mostra poate fi văzută mai jos.
Mars Sample Return este o campanie cu mai multe misiuni la care lucrează NASA împreună cu Agenția Spațială Europeană. Scopul misiunilor este de a prelua mostrele pe care Perseverence le va colecta în următorii ani. Aflată în prezent în faza de concepere a conceptului și de dezvoltare tehnologică, campania este unul dintre cele mai ambițioase proiecte din istoria zborurilor spațiale, implicând mai multe nave spațiale, mai multe lansări și zeci de agenții guvernamentale.
„Aducerea unei probe de pe Marte a fost o prioritate pentru comunitatea de științe planetare încă din anii 1980, iar oportunitatea potențială de a realiza în sfârșit acest obiectiv a declanșat un val de creativitate”, a declarat Michael Meyer. Acesta e cercetător principal pentru Programul de explorare a planetei Marte al NASA.
A existat sau nu viață pe Marte?
Mostrele colectate de Perseverence vor ajunge pe Pământ, iar specialiștii le vor analiza. Avantajul analizării lor pe Pământ constă în faptul că oamenii de știință vor folosi mai multe tipuri de tehnologii de laborator de ultimă generație. Analiza putea fi făcută chiar acolo, pe Marte, de un alt roboțel. Acest lucru nu e posibil și asta fiindcă era imposibil ca tehnologiile de laborator să fie trimise acolo. De asemenea, analiza mostrelor de către oameni în laborator se face mult mai rapid și oferă mult mai multe informații cu privire la posibilitatea ca viața să fi existat vreodată pe Marte.
„Am visat să am mostre de pe Marte pe care să le analizez încă de când eram studentă. Colectarea acestor eșantioane bine documentate ne va permite, în cele din urmă, să le analizăm în cele mai bune laboratoare de aici, de pe Pământ, odată ce vor fi returnate”, a declarat Meenakshi Wadhwa, cercetător principal pentru programul Mars Sample Return.
Aducerea mostrelor de pe Marte pe Pământ implică mai multe misiuni de care NASA și Agenția Spațială Europeană se ocupă. Una din misiuni presupune lansarea unei rachete cu mostre de pe Marte. Specialiștii ar trebui să se asigure că traiectoria acesteia se aliniază cu cea a unei nave spațiale care orbitează în jurul planetei Marte. De acolo mostrele vor fi preluate și aduse pe Pământ. Până când NASA decide momentul și locul în care Perseverence trimite mostrele, roboțelul le ține sigilate ermetic în… burtică.
Campania ar include și un nou roboțel. Acesta ar urma să fie trimis de pe Pământ pentru a prelua eșantioanele de la Perseverence. Inginerii de la Centrul de Cercetare Glenn al NASA din Cleveland, Ohio, proiectează roțile pentru roverul de recuperare. Acesta va avea sarcina de a împacheta mostrele în vârful rachetei de care vorbeam mai devreme.
Dicționar
Mostră: exemplar luat dintr-o serie de obiecte identice sau cantitate mică dintr-o marfă, dintr-un material etc., după care se pot aprecia anumite însușiri ale acestora. Probă, eșantion;
Burghiu: unealtă ascuțită de oțel în formă de spirală, care, prin mișcări de înșurubare, servește la găurirea cilindrică a materialelor. Sfredel;
A fora: a săpa găuri de sondă în vederea cercetării structurilor geologice, a explorării sau a exploatării unor zăcăminte de substanțe minerale utile.