Știrile contradictorii și supozițiile legate de pandemie și situația politică au creat confuzie atât in rândul părinților, cât și a cadrelor didactice. Potrivit structurii inițiale a anului școlar de luni urmau să intre în vacanță elevii din învățământ preșcolar și primar. In aceasta seara s-a decis însă altceva: toți elevii intră în vacanță de luni, 25 octombrie. Zvonurile cu privire la prelungirea acestei vacanțe rămân încă neconfirmate.
Toată lumea în vacanţă
“Şcolile sunt puternic afectate, este evident, prin elevi şi prin personal, profesori, care se îmbolnăvesc. În mod normal, de luni ar fi vacanţă pentru cei mici. S-a decis astăzi ca această vacanţă să fie valabilă nu numai pentru primar, ci şi pentru gimnaziu şi liceu, pentru două săptămâni”, a anunțat presedinte Iohannis în aceasta seară.
Toate variantele sunt deschise
La rândul sau, Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu a declarat: “Toate variantele sunt deschise in condițiile in care nu înțelegem sa ne vaccinam! In situația in care se suspenda și alte activități, in interesul protejării dreptului la sănătate al elevilor și cadrelor didactice, susținem adaptarea structurii anului școlar la situația epidemiologica extrem de gravă.”
Ce se întâmpla cu școlile private
“Legea educației reglementează aplicabilitatea planurilor cadru de învățământ și pentru unitățile de învățământ particular, similar cu cele de stat (cu excepția celor care învață după curriculum-ul altor state/registru special). Există o legătură între structura anului școlar și planurile cadru. Astfel, pentru unitățile de învățământ particular care funcționează conform planurilor cadru de învățământ aplicabile școlilor de stat, structura anului școlar este aceea stabilită prin ordinul de ministru. Unitățile de învățământ particular care funcționează conform curriculumului specific altui sistem educațional (21 de școli in România) au stabilita o structura diferită a anului școlar” explică Sorin Mihai Cîmpeanu.
Afterschool-urile nu sunt afectate
Structura anului școlar, respectiv stabilirea perioadei vacanțelor școlare nu are impact asupra activității afterschool-rilor, acestea fiind obligate să desfășoare activitățile specifice cu respectarea strictă a normelor de protecție sanitară. De asemenea, activitatea desfășurată in cadrul acestora nu este asimilată cu activitatea didactică desfășurată în cadrul unei unități de învățământ, a clarificat ministrul.
Situația epidemiologică din unitățile de învățământ preuniversitar
Conform informațiilor centralizate pe baza raportărilor din unitățile de învățământ preuniversitar, astăzi, 20 octombrie 2021, se înregistrează următoarea situație epidemiologică:
Preșcolari/elevi confirmați Covid-19: 168;
Angajați din învățământ confirmați Covid-19: 590de persoane;
Unități cu activitatea față în față suspendată integral ca urmare a aplicării art. 3 alin. 2 din ordinul comun (solicitare a unității și aprobare ISJ/ISMB): 563;
Unități de învățământ integral în sistem online în urma aplicării art. 6 alin. 2 din ordinul comun (cel puțin 50% din nr. de clase suspendate): 123;
Unități de învățământ integral în sistem online în urma aplicării art. 6 alin. 9 din ordinul comun (ancheta DSP, hotărâre CJSU): 202;
Unități de învățământ cu activitatea față în față, dar care au cel puțin o clasă/grupă în sistem online: 958;
Număr de copii/elevi care studiază online-indiferent de cauză: 434 (aproximativ 20% din numărul total de elevi și preșcolari din sistemul de învățământ).