Kunsthalle Bega deschide școala de artă pentru copii. Cursuri gratuite
Fundația Calina prin Kunsthalle Bega creează un nou spațiu educațional pentru copii și adolescenți. Kunsthalle Bega deschide școala de artă, proiect ce oferă cursuri gratuite. Printre ele se numără cursuri precum „Introducere în arta contemporană”, „Istoria artei pentru copii” sau „Metabucătăria”. Iată mai multe detalii.
Cursurile oferă modalități interactive de studiu, adaptate diferitelor categorii de vârstă. Copiii pot învăța lucruri noi prin intermediul unor activități diferite de cele obișnuite de la școală. Unul din cursurile adresate copiilor se numește „Istoria artei pentru copii”. Cele care vor susține atelierele sunt Maria Orosan – Telea și Lore Ilie. Cu Maria noi am mai vorbit. Ne-a povestit ce înseamnă să fii curator. Dacă sunteți curioși puteți afla și voi de aici.
„Atelierele de introducere în istoria artei sunt concepute în jurul a nouă povești care au ca sursă de inspirație tablouri celebre. Copiii vor lua contact cu noțiuni de bază de istoria artei deoarece poveștile conțin date reale: numele artistului sau a personajelor, informații privind perioada în care au fost realizate, curentul căruia îi aparțin, caracteristicile stilistice. Toate acestea rezultă din narațiune sau dialoguri și nu vor fi livrate într-o manieră didactică.
Sesiunea de lectură este urmată de un atelier în care copiii vor desena scena descrisă sau un personaj pe care l-au reținut din poveste. La final, vom aranja o mică expoziție cu lucrările copiilor și le vom compara cu tabloul care a stat la baza poveștii”, se arată în descrierea evenimentului.
Atelierele se adresează copiilor cu vârste între cinci și 10 ani, iar participarea este gratuită. Înscrierile se pot face, în funcție de ziua dorită, după cum urmează:
Un alt curs, adresat de data aceasta celor cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani, se numește „Introducere în arta contemporană”. Atelierele sunt concepute în jurul expoziției „Cronicile Viitorilor Super eroi”, expoziției deschisă până-n 20 martie 2022. Coordonatorul activităților este artistul și curatorul independent Mihai Zgondoiu, lector la Universitatea de Vest, Facultatea de Arte și Design din Timișoara. Alături de el va fi și Andreea Băban, absolventă a secției de Grafică a aceleași facultăți și în prezent masterandă.
„Participanții atelierelor vor lua contact cu noțiuni de bază din istoria artei, cu trimitere către practica și gândirea contemporană din ultimii 50 de ani. Cursurile vor conține o introducere teoretică de tip lectură interactivă, urmată de exerciții de creație privind diverse tehnici hand-made cum ar fi: desen, colaj sau stencil. La finalul acestor ateliere, se va organiza o expoziție pe baza creațiilor realizate de participanți și un fanZINE tipărit ce va conține întreg procesul acestor întâlniri”, se arată în descrierea evenimentului.
Participarea la ateliere este la fel, gratuită, iar înscrierile se pot face, în funcție de dată, astfel:
Până în 20 martie 2022 la Kunsthalle Bega poate fi vizitată instalația spațială „Metabucătăria”, instalație ce face parte din expoziția „Cronicile viitorilor super eroi”. Plecând de la această instalație a luat naștere și cursul cu același nume. Cele cinci practici selectate de colectivul Stardust Architects pentru a fi incluse în instalația „Metabucătăria” au în comun orientarea către recuperarea unui meșteșug, a lucrului cu un anumit material sau a unor practici sociale sau spațiale care pot constitui modele pentru sustenabilitate:
Atelier TERRApia – atelier de arhitectură de pământ;
Atelier Tron – lucru cu textile naturale vopsite cu plante;
Grădina Istorică + Ierburi Uitate – proiecte de recuperare de soiuri vechi de legume și rețete istorice;
Culinaria – experiment cu procese de fermentare;
Living Cities & Casa din Hempcrete – studio de arhitectură specializat în lucrul cu cânepă-beton.
„Programul metabucătăriei presupune o parte de activare a spațiului prin practica gătitului împreună, a împărtășirii de cunoștințe precum și conectarea ei directă cu un spațiu de producție la scară mică precum o grădină comunitară locală. Astfel, în intervalul 22 – 24 octombrie 2021, cei cinci metabucătari vor susține ateliere ce vor avea două componente. O parte de prezentare a practicii fiecăruia, care va avea loc în spațiul expoziției, și o parte de experimentat cu materialele și de obținut mostre, care va avea loc în aer liber în cadrul grădinii comunitare Greenfeel Ronaț”, se arată în descrierea evenimentului.
Mai multe detalii despre ateliere, precum și formularele de înscriere sunt disponibile către link-urile de mai jos:
TERRApia – 22 octombrie – 10:00 – 13:00. Înscrierile se fac aici.
Culinaria – 22 octombrie – 14:00 – 17:00. Înscrierile se fac aici.
Living Cities & Casa din Hempcrete – 23 octombrie – 10:00 – 16:00. Înscrierile se fac aici.
Tron – 24 octombrie 2021, 10:00 – 14:00. Înscrierile se fac aici.
Grădina Istorică + Ierburi Uitate – 24 octombrie, 14:00 – 18:00. Înscrierile se fac aici.