#SiguranțăOnline. Campania care ne învață cum să ne ferim de fraude
Pe 14 octombrie s-a lansat campania #SiguranțăOnline. Ea are scopul de a ne învăța cum să navigăm în siguranță pe internet fără să devenim victime ale fraudelor. Iată mai multe detalii.
Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și Asociația Română a Băncilor (ARB) lansează campania #SiguranțăOnline. Ea va avea rolul de a informa cetățenii cu privire la modurile de protejare împotriva fraudelor online.
Începând de astăzi, românii vor putea apela la sfaturi de bune practici de securitate cibernetică prin intermediul site-ului oficial al campaniei. România se clasează în topul țărilor europene cu cele mai bune și rapide conexiuni la internet. Totuși, majoritatea românilor au un nivel scăzut de educație digitală.
Utilizatorii obișnuiți sunt principalele victime ale fraudelor
49% dintre locuințele din România sunt conectate la servicii de bandă largă de foarte mare viteză. La acest capitol ne aflăm pe locul cinci în Uniunea Europeană. Cu toate acestea, mai puțin de o treime din cetățeni au competențe digitale cel puțin elementare.
Potrivit statisticilor DNSC, 90% din atacurile cibernetice sunt îndreptate către utilizatorul obișnuit. Aceste atacuri se bazează în principal pe eroarea umană și lipsa informației sau a pregătirii adecvate.
Campania #SiguranțăOnline a debutat în luna Europeană a Securității Cibernetice cu un experiment online. Prin intermediul campaniei au fost postate diferite bannere de test cu mesaje de tip phishing pe diferite site-uri pentru a observa cât de ușor dau click românii pe ele.
În primele șase zile de campanie, peste 6700 de persoane au accesat aceste bannere capcană. 55% dintre utilizatori au accesat cele care le oferă un câștig sigur, 38% au ales cele care promit câștigarea unor aparate de folosință îndelungată, 5% au ales investițiile sigure și 2% o vacanță de vis.
Principalele victime ale acestor bannere sunt bărbații cu vârsta între 35 – 54 de ani. Nu vă faceți însă griji, după ce au accesat bannerele, cetățenii au fost redirecționată către site-ul campaniei. Acolo au fost invitați să completeze un quiz prin care să aprofundeze diverse sfaturi despre protejarea în spațiul online.
Quiz-ul ne va arăta cum să detectăm o posibilă fraudă online
Începând cu 14 octombrie, acest quiz online va putea fi completat de oricine dorește să-și măsoare nivelul de educație digitală. Datele introduse nu trebuie să fie reale, iar site-ul nu va colecta date cu caracter personal. Quiz-ul a fost dezvoltat special pentru această campanie. El oferă utilizatorilor atât posibilitatea să-și testeze rezistența la fraudele online cât și să afle informații utile navigării sigure pe internet.
Quiz-ul va simula diverse atacuri de tip phishing și smishing inspirate din diferite incidente întâlnite în online. Pentru fiecare întrebare utilizatorul primește indicii clare despre cum să recunoască o tentativă de fraudă și cum să o evite. De asemenea, el te va învăța cum să reacționezi în cazul în care ai fost fraudat online.