Fiecare echipă a realizat o aplicație/site/extensie pe o temă impusă. Risipa de alimente, promovarea produselor locale sau realizarea unei platforme de rezervări online sunt doar câteva dintre aceste teme. Toate proiectele au fost evaluate de un juriu internațional format din Nora Persenke (Germania, specialist în educație digitală), Yanis Fares (Belgia, specialist în relații financiare, BeAngels), Thierry Lescrauwaet (specialist inovații digitale, fondator UQALIFY & Color Navigator).
Despre echipa României
România a fost reprezentată în această competiție de o echipă formată din trei elevi ai Colegiului Național Constantin Diaconovici Loga din Timișoara. Aceștia au fost coordonați de profesoara lor de informatică, Renata Boar. Liceenii timișoreni au dezvoltat și prezentat o extensie pe tema combaterii știrilor false. Proiectul a fost numit NoLies.
„Este o extensie ușor de instalat și utilizat, menită să ajute pe oricine să diferențieze între știrile false și cele adevărate. Pentru asta folosim o serie de algoritmi proprii, începând cu o bază de date de peste 1.5 milioane de site-uri cunoscute ca fiind rele, o altă bază de date mai mică, creată de noi, cu site-uri ce răspândesc doar știri false, dar și cel mai important factor, votul utilizatorilor noștri. Extensia va fi valabilă la lansare pentru toate browserele și este optimizată pentru oricine, culorile principale ajutând persoanele ce nu pot înțelege textul (fie din cauza dislexiei, fie pentru că nu înțeleg limba engleză), iar implementarea standardului WEI-ARIA permite inclusiv nevăzătorilor să utilizeze această extensie”, spune Iulian Rotaru, membru al echipei.
Cel mai mare punctaj pentru prezentarea proiectului
Echipa României a obținut cel mai mare punctaj acordat de un membru al juriului pentru felul în care a fost prezentată ideea. Din 60 de puncte elevii timișoreni au obținut 58 de puncte de la Nora Persenke. „Pe lângă partea tehnică, codul, ne-am preocupat mult și de design: cum arată aplicația și cum arată reclama. În prima etapă ne-am ocupat de designul efectiv al extensiei în formatul în care este și acum. Am ales cele trei culori specifice pentru nivelul de adevăr, ca să fie mai ușor de înțeles dintr-o singură privire, și am făcut structura ei (am creat Minciunometrul, cu cele trei sugestii de surse credibile și cele cinci puncte ale încrederii). În a doua etapă ne-am ocupat mai mult de reclama 3D, realizată pe calculator, și de film. Eu m-am ocupat de structura întregii reclame și de prezentarea proiectului”, spune Ioana Satmari, membră a echipei.
„Finala a fost foarte complexă pentru că am putut vedea ideile inovative ale celorlalte țări, care au răspuns la diferite probleme ale societății. Am rămas în suspans până la sfârșit și a fost o experiență pe care nu am mai trăit-o până acum”, spune Vlad Pintea, membru al echipei.
Timișorenii au ocupat locul 2 în această finală europeană, cu un total de 207 puncte. Au fost la numai trei puncte diferență de Slovenia, care a ocupat prima poziție în clasament. „Sunt niște copii muncitori, care sunt pasionați de ceea ce fac. Sunt mândră de reușita lor. Am participat alături de ei la finala europeană, i-am încurajat și susținut. Sunt o echipă foarte bună și știu că pot continua și dezvolta această extensie”, spune profesorul coordonator, Renata Boar.