Trei din 10 persoane nu se pot spăla pe mâini. Noul raport UNICEF
Noul raport UNICEF ne prezintă o statistică îngrijorătoare cu privire la accesul la condiții de igienă. Trei din 10 persoane nu se pot spăla pe mâini. Majoritatea acestora provin din țări slab dezvoltate sau chiar din zone de conflict. Iată mai multe detalii.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Spălatului pe Mâini care se sărbătorește pe 15 octombrie, UNICEF a publicat un raport îngrijorător. La nivel global, trei din 10 persoane, adică 2,3 miliarde, nu se pot spăla pe mâini. Motivul este lipsa de dotări care să le permită să facă asta.
Situația este cu atât mai îngrijorătoare acum, în plină pandemie. Cu toții am văzut cât de important este să te speli pe mâini pentru a evita răspândirea bolilor. Majoritatea celor afectați provin din țări puțin dezvoltate unde șase din zece persoane nu dispun de condiții care să le permită să se spele pe mâini cu apă și săpun.
„Eforturile globale de a răspunde la pandemie au creat o ocazie unică pentru asigurarea igienei mâinilor. Însă progresele înregistrate sunt în continuare prea lente în cazul persoanelor celor mai vulnerabile și al comunităților insuficient deservite, a declarat directorul WASH al UNICEF, Kelly Ann Naylor.
Igiena mâinilor nu ar trebui considerată o măsură temporară pentru gestionarea COVID-19. Prin investiții continue pe termen lung în domeniul apei, salubrității și igienei, se poate preveni următoarea criză sanitară. De asemenea, acestea pot însemna un număr mai mic de persoane care contactează infecții respiratorii, mai puțini copii care mor din cauza bolilor diareice și un număr mai mare de femei însărcinate și de nou-născuți care sunt protejați împotriva unor boli ce pot fi prevenite, precum septicemia”.
S-au realizat progrese dar nu sunt îndeajuns
Există, însă, și vești bune. Omenirea a realizat progrese în acest sens față de 2015. La nivel global, populația care are acces acasă la o igienă elementară a mâinilor a crescut cu 500 de milioane de indivizi. Cu alte cuvinte, față de 67% în 2015, în prezent are acces la aceste condiții de igienă, 71% din populația globului.
Alte statistici ne arată că la nivel mondial două din cinci școli nu oferă servicii esențiale de igienă pentru spălarea cu apă și săpun. Această situație afectează 818 milioane de elevi. 462 de milioane dintre aceștia frecventează școli unde nu există nicio astfel de dotare. În țările mai puțin dezvoltate, șapte din zece școli nu au un loc dedicat spălării pe mâini a copiilor.
Când vine vorba de unități medicale, una din trei deține instalații pentru igiena mâinilor la punctul de acordare a îngrijirilor. Asta înseamnă că de multe ori cadrele medicale nu sunt igienizate atunci când au contact cu pacientul.
Există inegalități profunde între țări și în interiorul țărilor când vine vorba de acces la igienă și la progrese. Cei mai afectați de această situație sunt copiii și familiile vulnerabile. Costurile asigurării igienei mâinilor în toate gospodăriile din 46 dintre țările cel mai puțin dezvoltate ale lumii până în 2030 este estimat la 11 miliarde de dolari.
De asemenea, persoanele din contexte fragile precum zonele de conflict nu dispun de astfel de condiții. Una din cinci persoane dintr-un context fragil nu dispune de nicio dotare pentru spălarea mâinilor de acasă. În opt din cele 20 de țări pentru care Agenția Organizația Națiunilor Unite pentru Refugiați deține date, peste 30% dintre familiile refugiate nu au acces la săpun.
La nivel global, rata actuală a progreselor ar trebui să fie de patru ori mai mare pentru a asigura o igienă universală până în 2030. În țările cel mai puțin dezvoltate, rata ar trebui să crească cu până de zece ori. În contextele fragile, ea ar trebui să se accelereze de 23 de ori.