Templul vechi de 6.000 de ani de la Parța devine punct muzeal. Unde va fi amplasat
Templul de la Parța (Timiș) vechi de 6.000 de ani, devine punct muzeal. Muzeul Național al Banatului a predat amplasamentul pentru construcție, iar firma ce se va ocupa de acest lucru e Constructim SA.
„Este un moment foarte important pentru Muzeul Național al Banatului, dar și pentru întreg județul. Odată finalizat, punctul muzeal de la Parța va reprezenta un obiectiv unic din toate punctele de vedere. Cu sprijinul Consiliului Județean Timiș vom valorifica unicitatea acestui sanctuar neolitic de la Parța”, transmit reprezentanții muzeului prin intermediul unui comunicat de presă. Punctul muzeal de la Parța va fi o construcție cu un etaj, care va adăposti o replică a unicului sanctuar neolitic din România și printre puținele din Europa, care datează de aproximativ 6.000 de ani, împreună cu obiecte și elemente caracteristice așezării din care făcea parte.
Cum va arăta clădirea și unde va fi amplasată
Clădirea va fi amplasată într-o zonă cu acces facil în centrul localității Parța, în apropierea primăriei și a altor obiective sociale și religioase, pentru o bună vizibilitate și identificare în cadrul comunității locale. Clădirea va avea o componentă administrativă care va asigura atragerea de proiecte de cercetare. În acest sens, dincolo de obiectivul major de realizare a investiției, este nevoie de asigurarea unor spații clar delimitate de cel expozițional, spații în care se pot desfășura pentru început activitățile administrative de curățare, conservare, inventariere, predepozitare a artefactelor arheologice descoperite pe siturile din hotarul localității Parța.
Etajul clădirii va fi destinat în totalitate vizitatorilor. Accesul la etaj se va face printr-o scară în „L”. Spațiul expozițional va fi împărțit în trei încăperi: sala mare care prezintă o cursivă cu vizibilitate spre sanctuar, iar din sala mare se poate trece în celelalte două încăperi de tip vagon. Spațiul și circuitul expozițional vor fi amenajate în baza unui desfășurător de expoziție întocmit după standardele muzeografice moderne. Tot din sala mare se face accesul în camera de proiecție destinată vizitatorilor. Termenul de execuție este de nouă luni, iar valoarea proiectului este de aproximativ 400 de mii de euro, sumă provenită din fonduri europene, prin Programul Interreg România – Republica Serbia.
Despre sanctuarul de la Parța
Puțină lume știe că lângă Timișoara a fost descoperit un templu unic în lume. De două ori pe an acesta era luminat într-un mod aparte, iar felul în care intra lumina în el are importanță ritualică. Descoperirea sanctuarului a fost făcută la sfârșitul anilor 1970 de arheologul bănățean Gherghe Lazarovici. Piesa centrală a templului este un grup statuar înalt de aproximativ 2 metri, cu două siluete alipite. Una are cap de femeie și alta cu cap de taur.
Pe peretele vestic exista un orificiu ce lăsa să pătrundă lumina soarelui în interior. Lumina ajungea pe capul de taur doar două zile pe an. Mai exact, la echinocțiul de primăvară și la cel de toamnă, marcând astfel începutul și finalul anului agricol.
Dicționar
Sanctuar: parte a unui lăcaș de cult unde se oficiază diferite ceremonii religioase, considerat ca loc sfânt; orice lăcaș de cult, orice loc destinat ritualurilor în cinstea unei divinități;
Neolitic: perioadă din istoria omenirii care a urmat după mezolitic și a precedat epoca metalelor, caracterizată prin folosirea uneltelor de piatră șlefuită și de bronz, prin apariția agriculturii primitive, a creșterii vitelor și a olăritului; epoca pietrei șlefuite.