Începe De-a Arhitectura. Cursuri pentru peste 1.700 de elevi
Vești bune. Începe De-a Arhitectura. În anul școlar 2021 – 2022 peste 1.700 de elevi vor urma cursuri de arhitectură și mediu construit. Ele sunt oferite de Asociația De-a Arhitectura și se împart în două programe mari. „De-a arhitectura mini” se adresează celor de clasa I și a II-a, iar „De-a arhitectura în orașul meu” se adresează celor din clasa a III-a și a IV-a.
Asociația De-a Arhitectura împlinește 10 ani de când oferă astfel de cursuri. În anul școlar 2012 – 2013, șapte clase din București și Ilfov au urmat pentru prima oară cursul „De-a arhitectura în orașul meu”. După un an dificil de pandemie și tranziția către orele online, anul acesta 69 de clase urmează cursurile De-a arhitectura. Dintre acestea șapte se află în mediul rural. Cursurile vor fi susținute cu ajutorul a 65 de profesori și 52 de voluntari profesioniști.
Profesorii au început pregătirile din vară
Încă din luna iulie echipele de îndrumători, formate din profesor și arhitect voluntar, s-au pregătit prin intermediul unor ateliere online. La primul participanții și-au cunoscut coechipierul și s-au familiarizat cu metodele și abordarea pedagogică a asociație. Apoi, la al doilea atelier, au exersat folosirea resurselor online „Ghidul îndrumătorului”, „Caietul elevului” și „Biblioteca de imagini”.
„Ne sunt puse la încercare flexibilitatea și capacitatea de a trăi cu incertitudinea. Voluntarilor și profesorilor din cursurile De-a arhitectura le sunt forțate limitele pentru că au în responsabilitatea lor timpul petrecut cu copiii. Pregătirea orelor într-un format adaptat la predarea online, schimbările de pe o zi pe alta în funcție de situația epidemiologică – toate acestea fac să iasă în evidență și mai mult dedicarea de care dau dovadă îndrumătorii pentru a-și atinge obiectivele – joaca cu tâlc pentru alfabetizare spațială, cu copii care să ajungă să cunoască și să îndrăgească mediul construit. Ne-am întâlnit în atelierele de formare pentru cursurile De-a arhitectura și cu gândul la misiunea pe care o avem cu toții, aceea de a nu uita să ne facem viețile frumoase și semnificative”, spune arhitectul Miruna Grigorescu, membru fondator De-a Arhitectura și trainer ateliere de formare „De-a arhitectura în orașul meu”.
Pandemia, o mică piedică
Una dintre provocările aduse de pandemie Asociației De-a Arhitectura a fost găsirea unei variante optime prin care să ducă în continuare cursurile sale spre profesori și elevi, indiferent de scenariul de învățare în care se găsesc aceștia: în sala de clasă sau online. Alături de celelalte programe educaționale ale asociației, cursul „De-a arhitectura mini” a fost actualizat și reorganizat pentru a putea fi transformat în platformă online, resursă mult mai rapid și ușor de utilizat și de pus la dispoziția îndrumătorilor De-a arhitectura.
„Cursul își propune să păstreze parfumul candorii imaginarului copilăriei, este o invitație la învățarea prin joacă, 100% hands-on și, indiferent că este parcurs online sau la clasă, îi provoacă pe copii să transforme în realitate, prin machete de tipuri diferite, orice lume, așezare sau casă își imaginează”, transmit arhitectul Claudia Bingöl, coordonator „De-a arhitectura mini”, și arhitectul Mădălina Bold, membru echipa „De-a arhitectura mini”.
Pentru orice alte detalii puteți contacta asociația la: office@de-a-arhitectura.ro sau vă puteți informa pe site-ul asociației, aici. De asemenea, informații găsiți și pe pagina de Facebook, aici, sau pe Instagram, aici.