Cele mai neobișnuite animale care trăiesc pe Pământ. Leopardul arab, cea mai mică specie de leopard
Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este, practic, nemuritoare? Sau că alte animale pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre leopardul arab, cea mai mică specie de leopard. Haideți să aflăm mai multe despre acest animal în pericol de dispariție.
Animalul de astăzi este unul extrem de frumos, dar și extrem de rar. Leopardul arab este cea mai mică specie de leopard din lume. El trăiește în Peninsula Arabă dar în trecut a fost observat și în Egipt și Peninsula Sinai.
Culoarea blănii leopardului arab variază de la galben până la auriu și chiar gri. Ea este ornamentată cu pete asemănătoare florilor închise la culoare. Masculii au o lungime de până la 2 metri și o greutate de 30 de kilograme. Femelele pot ajunge până la lungimea de 1,9 metri și la o greutate de 20 de kilograme. Deși este mai mic decât leopardul african și cel persan, leopardul arab este cea mai mare felină din Peninsula Arabă.
Este un animal nocturn
Cea mai mică specie de leopard este un animal nocturn. Ocazional, însă, poate fi văzut și în timpul zilei. El se concentrează pe prăzi de dimensiuni mici și medii. Când vine vorba de prăzi mari, leopardul păstrează cadavrele în peșteri pentru a le putea devora mai târziu.
Printre principalele prăzi se numără gazela arabă, ibexul nubian, porcul spinos, ariciul etiopian, rozătoarele mici, păsările și chiar insectele. Din cauza faptului că oamenii au redus drastic populațiile de animale, leoparzii au fost forțați să-și altereze dieta și să consume și capre, oi, măgari și pui de cămile.
Șansa de supraviețuire în sălbăticie este extrem de mică
O altă problemă cu care se confruntă leoparzii arabi este competiția pentru hrană. Principalii competitori sunt caracalul și lupul arab. Din cauza braconajului, numărul redus de leoparzi nu mai face față la cerințele de supraviețuire. Și fără braconaj, probabilitatea ca un leopard să supraviețuiască în sălbăticie este de doar 37%. Dacă nu ar exista caracalii, această probabilitate ar crește până la 89%. Fără lupi, probabilitatea este de 98%.
Informațiile despre comportamentul leoparzilor din sălbăticie este limitat. Unul dintre motive este că sunt foarte rari. Se crede că perioada de gestație este de 13 săptămâni. O femelă dă naștere la 2 – 4 pui într-o peșteră.
Micuții leoparzi se nasc cu ochii închiși. Abia după nouă zile pot să vadă lumina soarelui. Ei părăsesc peștera abia după o lună. Părinții își hrănesc puii până la vârsta de trei luni și rămân împreună până la vârsta de doi ani.
Se fac eforturi de conservare
În prezent, în Arabia Saudită există multe eforturi pentru a salva specia de la dispariție. Chiar de curând, Centrul de Reproducere pentru Leoparzi din Taif, Arabia Saudită, a anunțat nașterea unei femele. Acest pui este unul dintre cei 16 pui născuți la centru. Acest program are scopul de a salva animalul și de a repopula peninsula.
Se crede că doar 200 de leoparzi arabi trăiesc acum în sălbăticie. Singurele țări unde au fost observați sunt Arabia Saudită, Oman și Yemen.
Este foarte important pentru cultura arabă
Leopardul arab este foarte important pentru cultura arabă. Din această cauză există o motivație majoră pentru salvarea sa. El a reprezentat de-a lungul timpului frumusețea, puterea fizică, curajul și libertatea. Există picturi rupestre, artă veche și chiar expresii care îl includ.
Eforturile de conservare ale Arabiei Saudite nu se vor limita doar la leopard. Un nou centru de reproducere va fi deschis la începutul anului 2024 în Rezervația Naturală Sharaan din Al Ula. Aici se vor depune eforturi de salvare a diferite plante indigene și a altor animale pe cale de dispariție. De asemenea, se vor face cursuri de pădurari pentru localnici pentru a ajuta la salvarea speciilor.
Curiozități despre leopardul arab
Durata de viață a unui leopard în sălbăticie este de 12 – 15 ani. În captivitate, ei pot trăi până la vârsta de 23 de ani.
Leoparzii arabi pot să toarcă la fel ca și pisicile atunci când sunt relaxați.