Meseria este brățară de aur. Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut îndeletniciri care le-au permis să își câștige existența. Astăzi sunt atât de multe oferte pe piață încât nu mai știm exact ce responsabilități are fiecare angajat. La ŞTIRI PENTRU COPII vă povestim în fiecare săptămână despre o meserie, pentru a vă ajuta să vă orientați în viitoarea carieră. Astăzi vă spunem ce este gemologia și ce face un gemolog.
Despre gemologie copiii aud foarte puține lucruri sau poate chiar deloc. Pentru a-i familiariza cu acest termen, dar și pentru a le arăta ce înseamnă să fii gemolog, am stat de vorbă cu David Giurgiu. El este primul doctorand cu specializarea „Diamante cu proprietate de gemă” la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. De asemenea, David este primul absolvent de studii masterale cu tematica „Diamantul, mineralul cu proprietate de gemă” la Universitatea Babeș Bolyai din Cluj – Napoca. După cum probabil v-ați dat seama, gemologul se ocupă cu pietrele prețioase. Dar haideți să aflăm de la David mai multe.
Înainte de a discuta despre orice altceva, l-am rugat pe gemologul cu care am stat de vorbă să ne spună ce este gemologia, dar și ce înseamnă să fii gemolog. „Gemologia este știința care se ocupă cu studierea, mai exact cu identificarea, clasificarea și certificarea pietrelor prețioase, în special diamantele. Gemologul se ocupă cu identificarea pietrelor prețioase, clasificarea și certificarea lor, după cum am spus, și oferă o vastă gamă de informații publicului care nu cunoaște anumite informații tehnice despre pietrele prețioase”, ne-a explicat David Giurgiu.
Gemologia nu este de mai multe tipuri. Chiar ea e o subdiviziune indirectă a geologiei, știință care studiază evoluția fizică și organică a scoarței pământești. „Gemologia este o subdiviziune indirectă a geologiei. Geologia are mai multe ramuri, cum ar fi: sedimentologia, paleontologia și așa mai departe. Printre aceste ramuri fiind și mineralogia, iar o subdiviziune a mineralogiei e gemologia. Gemologia nu este de mai multe tipuri, aceasta fiind o subdiviziune indirectă a geologiei”, ne spune David.
Deși oamenii tind să-i asocieze, gemologul nu trebuie confundat cu bijutierul. Cei doi nu fac același lucru. „Gemologul se ocupă cu pietre prețioase, iar bijutierul se ocupă cu metale prețioase. Totodată, gemologia este o știință, iar bijuteria este o artă și-un meșteșug. Pe de altă parte, șlefuirea de pietre prețioase este considerată tot o artă și un meșteșug”, ne-a explicat David. Tot el ne-a spus cum ajung pietrele prețioase la bijuterie. Pentru a afla, vă invităm să urmăriți întregul interviu disponibil pe canalul nostru de YouTube, aici.
Ca să poți fii gemolog ai două opțiuni. Fie urmezi o facultate, la fel ca David, fie optezi pentru un curs. „Eu spre exemplu sunt gemolog specialist pentru că am studii superioare în gemologie. Adică am master și doctorat în gemologie cu dizertația și, respectiv, doctoratul, pe diamante. Asta mă face gemolog specialist. Dar majoritatea gemologilor sunt gemologi pentru că au absolvit un curs sau un program gemologic superior ori acreditat. Cum ar fi cel din România, de la Centrul Gemologic Român”, spune David Giurgiu.
Majoritatea copiilor își doresc să devină profesori, pompieri sau polițiști. Ei bine, David de mic a știut că vrea să devină gemolog. „Sincer, eu m-am ocupat de gemologie de când eram mic. De la opt – nouă ani. Este o afacere de familie pentru mine. Deci gemolog am vrut să mă fac de când eram mic și asta am devenit. Dar dragostea mea cea mai mare pentru gemologie și pasiunea asta a venit în 2014 când am făcut cursul de gemologie avansată. Adică programul gemologic superior la bursa de diamante din Israel, acolo unde sunt și membru”, își amintește gemologul.
Deși a crescut practic cu gemologia, am fost curioși să vedem dacă l-a atras ceva în mod special. „M-a atras un lucru în mod special și anume faptul că o piatră prețioasă mică poate să coste cât o casă. Și atunci am învățat că la pietrele prețioase contează calitatea și nu cantitatea. Adică sunt pietre prețioase mici, de un diametru de un centimetru, care pot costa cât o casă sau sunt pietre mari, de vreo 5 cm în diametru, care pot costa și 200 – 300 de euro. Chiar diamante. Deci, dacă e mare nu înseamnă neapărat că e o piatră prețioasă valoroasă”, ne explică David.
Prin mâinile gemologilor trec o mulțime pe pietre prețioase. Unele mai valoroase, altele mai puțin valoroase. David a avut ocazia să studieze un diamant care putea fi comparat cu o casă. „Gemologul nu evaluează pietrele prețioase. El identifică, clasifică și certifică. Dar din câte îmi aduc aminte a fost un diamant destul de scump, aproape de valoarea unei case, pe care l-am ținut în mână. Nu mai știu exact cât valora, dar chiar mi-a plăcut și am stat aproape cinci ore să-l analizez. Am stat la microscop și am făcut toate testele posibile”, spune gemologul.
Atunci când ai în mână o piatră atât de valoroasă cu siguranță sentimentul e unul unic. David ne-a zis ce face el atunci când are de studiat o astfel de piatră prețioasă. „Să fiu sincer, primul lucru pe care-l fac e să mă duc la microscop. Fac microfotografii, după care fac mai multe teste. Fiindcă, mie chiar îmi place ceea ce fac și vreau să aflu cât mai multe despre ea, să o identific”, spune David. El ne-a mai explicat și ce face atunci când nu reușește să identifice o piatră prețioasă. Din interviu puteți afla care sunt metodele prin care reușește să afle despre ce piatră prețioasă este vorba.
Să fii gemolog nu e chiar ușor. Gemologii lucrează în laborator și trebuie să fie la curent cu tot ce se întâmplă. David ne-a zis de ce calități are nevoie cineva pentru a urma această meserie. „Perseverență și dorință de auto – îmbunătățire în permanență. Pentru că dacă nu ți pasul la un moment dat o să fii depășit de situație”, spune gemologul.
După discuția pe care am purtat-o, ne-am dat seama că meseria de gemolog este una interesantă. Mai mult decât atât, e o meserie care nu-ți dă voie să te plictisești. Am profitat de oportunitate și l-am întrebat pe David ce-i place și ce nu-i place la meseria lui. „Cel mai mult îmi plac provocările. Pentru că nu mă lasă să mă plictisesc. Chiar îmi place ceea ce fac și chiar îmi place să mă auto – îmbunătățesc în permanență. Referitor la ce nu-mi place, ar fi unele tipuri de prelucrări, de șlefuiri. Pentru că sunt și multe tipuri de pietre sintetice și îmi și place și nu-mi place chestia asta. Pentru că trebuie să mă informez încontinuu despre asta, dar țin pasul. Știu că dacă nu țin pasul sunt depășit de situație”, ne spune David Giurgiu.
În final David a avut și câteva sfaturi pentru cei care vor să urmeze această meserie. „Sfatul meu ar fi în primul rând să le placă ceea ce fac. Cu adevărat. În al doilea rând să aibă perseverență, să dea dovadă de perseverență și să nu se dea bătuți. Oricât de greu ar fi, să nu se dea bătuți”, e mesajul pe care David îl transmite celor ce vor să devină gemologi.
David ne-a povestit mai multe despre această meserie. De exemplu, ne-a spus cum ajung pietrele prețioase la gemolog și cum arată o zi de lucru. De asemenea, am aflat care e cea mai mare provocare în meseria lui. Pentru a afla și voi toate aceste lucruri tot ce trebuie să faceți e să urmăriți materialul video de mai sus sau de pe YouTube, de aici.
Gemă: nume generic pentru orice piatră prețioasă translucidă; bijuterie sau obiect de artă făcut dintr-o piatră prețioasă sau semiprețioasă pe care sunt gravate figuri ori motive decorative.
O meserie care documentează prezentul. Ce face un fotoreporter ne spune Constantin Duma