Cetatea dacică Piatra Roșie ascunde comori. Ce au găsit arheologii
O echipă de arheologi a reluat cercetările la cetatea dacică Piatra Roșie, loc care s-a dovedit că ascunde adevărate comori. Au fost efectuate săpături la terasa I a cetății, iar situl se află în patrimoniul UNESCO. Iată ce au descoperit specialiștii.
Ultimele săpături au fost făcute acum mai bine de 70 de ani. Arheologii au descoperit, în 1949, o clădire cu două camere. Una are o formă rectangulară, iar cealaltă absidală. Cea din urmă este de fapt, conform dicționarului explicativ român, o încăpere semicirculară destinată altarului în bisericile creștine. Zilele acestea au fost reluate săpăturile, iar arheologii au descoperit o altă clădire. Ea are o formă circulară și cuprinde absida și construcția învecinată.
Asemănări cu sanctuarul de la Sarmizegetusa Regia
Arheologii nu sunt însă siguri despre ce fel de clădire este forma. Nu se știe exact ce întrebuințare avea, dar nu este exclus să fie vorba de un templu. Descoperirea este una care prezintă asemănări cu marele lăcaș de cult de la Sarmizegetusa Regia.
„Primele cercetări arheologice sistematice de la Piatra Roșie au avut loc în anul 1949. După o foarte lungă perioadă, au mai fost campanii în anii 2004 – 2005, iar în acest an am hotărât să reluăm cercetările, unul dintre obiective fiind documentarea construcției cu absidă de pe Terasa I. Dacă până anul acesta vorbeam despre o clădire care cuprindea două încăperi, una rectangulară și o alta cu absidă, cercetările au adus o noutate foarte mare.
Încăperile amintite anterior sunt, de fapt, partea centrală a unui edificiu rotund, cu diametrul de aproximativ 20 metri. Circumferința sa este marcată prin piese și bucăți de calcar, atât local, cât și adus din cariera de la Măgura Călanului. Astfel, se poate vorbi despre o nouă construcție monumentală cu plan circular în aria cetăților dacice din Munții Orăștiei, similară celor de la Sarmizegetusa Regia, Fețele Albe, Pustiosul, Rudele și Meleia”, a declarat pentru Adevărul dr. Răzvan Mateescu, coordonatorul șantierului arheologic.
Dicționar
Sanctuar: parte a unui lăcaș de cult unde se oficiază diferite ceremonii religioase, considerat ca loc sfânt; p. ext. orice lăcaș de cult, orice loc destinat ritualurilor în cinstea unei divinități.