Consiliul Național al Elevilor (CNE) a depus la începutul anul școlar o serie de amendamente privind criteriile generale de acordare a burselor. Într-un comunicat de presă emis ieri de Ministerul Educației se arată că bursele elevilor vor fi mărite. Câți bani primesc elevii în funcție de bursă vă spunem mai jos.
La începutul anului școlar 2021/2022 numărul total al elevilor eligibili pentru acordarea burselor școlare este de 1.421.467. 741.848 elevi în învățământul gimnazial, 576.507 elevi în învățământul liceal și 103.112 în învățământul profesional. CNE a propus ca bursele de merit să fie acordate celor care au rezultate foarte bune la învățătură. Asta însemnând că au media generală cuprinsă între 9,00 – 9,50 și nota 10 la purtare în anul școlar anterior. Respectiv în primul semestru al unui an școlar pentru elevii aflați în clasa a V-a.
Ministerul Educației a analizat propunerea Consiliului Național al Elevilor și a promovat-o ca atare în Nota de Fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea cuantumului minim al burselor. Asta odată cu:
creșterea de cinci ori a cuantumului minim al bursei de performanță,
cu dublarea cuantumului minim al burselor sociale și de merit
și creșterea cu 50% a bursei de studiu.
„Numărul total estimat al burselor care vor fi acordate în anul 2022 este de 670.000 (cca. 47%, în raport cu numărul elevilor eligibili). Precizăm că bursa de ajutor social se poate cumula cu bursa de performanță, cu bursa de merit sau cu bursa de studiu”, transmit reprezentanții ministerului Educației.
Condițiile de acordare a burselor
În documentul transmis de CNE către Ministerul Educației sunt prezentate condițiile în care sunt acordate bursele. Bursa de performanță se acordă celor care au obținut locurile I, II, III, mențiune sau echivalentele acestora, la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurilor școlare naționale. De asemenea, mai primesc burse de performanță și cei care s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educației. Și/sau, după caz, de Ministerul Tineretului și Sportului, federațiile sportive naționale și/sau internaționale, Comitetul Olimpic și Sportiv Român, pentru competițiile internaționale.
Bursa de performanță se mai acordă și celor care au obținut locurile I, II, III, mențiune sau echivalentele acestora la etapele naționale ale competițiilor cultural – artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico – științific, de nivel național sau internațional. Acestea trebuie să fie organizate tot de cei menționați mai sus. Bursa de merit se acordă, așa cum spuneam, celor cu media de 9,00 – 9,50. De asemenea, ea se acordă și celor ce au obținut media generală între 9,50 – 10.
Bursele de studiu și ajutor social
Bursa de studiu se acordă elevilor care provin din familii cu un venit lunar mediu pe membru de familie pe ultimele trei luni cel mult egal cu salariul minim pe economie. Ei trebuie să îndeplinească simultan două condiții. Să aibă media generală peste 7,50 și nota 10 la purtare în semestrul anterior celui în care se acordă bursa.
Bursele de ajutor social de acordă elevilor proveniți din familii care nu realizează un venit net mediu lunar, pe ultimele 12 luni, pe membru de familie, mai mare de 50% din salariul minim net pe economie. Un elev poate primi două sau mai multe burse simultan dacă îndeplinește criteriile generale de acordare a burselor. Există însă o excepție. Bursa de studiu nu se poate cumula cu bursa de ajutor social. Elevii au posibilitatea de a opta pentru cea cu valoare mai mare sau care se acordă pentru o mai mare perioadă de timp.
„Ministerul Educației se delimitează de orice informație falsă apărută în mass-media cu privire la micșorarea cuantumului burselor elevilor/micșorarea bugetului acordat pentru bursele elevilor. Ministerul Educației a făcut și face eforturi susținute pentru ca în anul 2022 să se asigure un buget de 4 ori mai mare față de anul 2020. Și aproape dublu față de anul 2021. Creșterea semnificativă a cuantumului minim al burselor se constituie în egală măsură într-un instrument real și eficient de stimulare a performanței. Dar și de reducere a abandonului școlar”, se mai arată în comunicatul transmis.