Și animalele sunt politicoase. Un studiu arată că unele primate au obiceiuri omenești
Un studiu arată că și animalele sunt politicoase. Este vorba despre cimpanzei și de bonobo, adică cele mai apropiate primate de noi. Iată mai multe detalii despre această descoperire.
Pentru noi oamenii, să saluți atunci când vii undeva sau când pleci de undeva este ceva normal. Mulți ar considera-o ca pe o lipsă de respect să nu spui „bună ziua” sau „la revedere”.
Se pare că acest obicei nu este doar uman. Chiar și animalele sunt politicoase. Un studiu arată că și cimpanzeii, și bonobo, au acest comportament.
Primatele folosesc din adins anumite semnale pentru a începe sau pentru a încheia o interacțiune socială. Acest comportament se credea că nu există la alte specii în afară de oameni.
Cercetătorii au analizat mai mult de 1.200 de interacțiuni din grupuri de cimpanzei și de bonobo de la diferite grădini zoologice. Ei au descoperit diferite schimburi de priviri și de gesturi care arată intenția de socializare. Printre gesturile observate se numără atingerile de mâini și chiar strângeri de mâini. Sună cunoscut, nu?
Bonobo se salută în funcție de cât de apropiați sunt
Bonobo, primata cea mai apropiată de oameni, se salută înainte de a se juca în 90% din cazuri. Cimpanzeii fac asta în 69% din cazuri. Saluturile de „la revedere” sunt chiar mai comune.
Ce este și mai interesant este faptul că aceste saluturi diferă în funcție de cât de apropiate sunt primatele între ele. Noi, oamenii, nu depunem la fel de mult efort în a fi politicoși cu prietenii sau cu rudele. Se pare că și primatele gândesc la fel. Cercetătorii au observat că gesturile și atingerile făcute de bonobo sunt mult mai scurte atunci când se întâlnesc cu alte exemplare apropiate.
Totuși, la cimpanzei nu a fost observat acest comportament. Acest lucru se datorează faptului că bonobo au o societate mult mai tolerantă care pune accentul pe prietenie și pe relațiile dintre femele și pe cele mamă-fiu. Din această cauză are sens ca salutările să fie afectate de relațiile dintre indivizi.
Oare există acest comportament și la alte specii?
Această descoperire i-a pus pe gânduri pe cercetători. Ei sunt de părere că pe vremuri a existat un strămoș comun care practica aceste comportamente.
„Comportamentele nu se fosilizează. Nu poți să sapi după oase pentru a vedea cum au evoluat obiceiurile. Tot ce poți să faci este să studiezi cele mai apropiate rude ale noastre, adică primatele mari precum cimpanzeii și bonobo”, a declarat conform iScience Raphaela Heesen, cercetător în cadrul departamentului de psihologie de la Universitatea Durnham din Regatul Unit. „Va fi interesant de studiat în viitor dacă există astfel de comportamente și la alte specii.”